Sadece midenin aç kalmasıyla sınırlı kalmamalıdır. Zira Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: “O kişiye sadece açlık ve susuzluk kalır.”

Oruç bize şu özellikleri kazandırmalıdır:

İblis nedir, kime denir? İblis nasıl bir varlıktır? İblis nedir, kime denir? İblis nasıl bir varlıktır?

Nimetlerin değerini anlamamızı sağlar. Yarım gün oruç tutmak, güçten düşmek anlamına gelir. Zayıflığı hissederiz. Günlük olarak içinde yüzdüğümüz nimetlerin değerini, onlardan geçici olarak mahrum kaldığımızda anlarız. Rabbimiz bize sürekli lütfeder. Su, ne büyük bir nimet! Meyveler, sebzeler, faydalandığımız diğer varlıklar... Hepsi bizim için... Rabbimizin ne büyük bir ikramı ve lütfu!

Oruç, şükran duygularını uyandırır. Bir bardak su ikram edene karşı vicdanen minnettarlık duygusu hissederiz. Bize bu kadar çok nimet veren Rabbimize nasıl şükredeceğimizi düşünürüz.

Hamd, şükür, teşekkür, zikir halinde olmalıyız.

Oruç, dünyevi arzuları ve hırsları kontrol altına alır. Oruç, içimizdeki egonun ve bencil düşüncelerin kontrol altına alınmasına yardımcı olur ve böylelikle içimizdeki merhamet ve şefkat duygularının gelişmesini sağlar.

Merhamet ve şefkatimizi dünyevi arzuların üzerine yükseltemezsek kendimize zarar veririz.

Oruç, maddenin esaretinden kurtulmamıza ve "sabır" denilen en yüksek ahlaki meziyete ulaşmamıza yardımcı olur. Sabır, dayanıklılığı artırır, stresle başa çıkmamıza yardımcı olur.

Asr-ı Saadette stresli veya bunalımlı insanlar bulunmazdı. Çünkü Sahabiler, her türlü sıkıntı karşısında secde edip Rabbimize sığınarak streslerini azaltırlardı. "Sahibim var!" diyerek Yaratıcılarına yönelirlerdi. Her türlü teselliyi Allah'ta bulurlardı.

Ayrıca, faziletler içinde yaşanan kardeşlik hukuku sayesinde, zekat, sadaka ve infak yoluyla her mümin birbirine destek olurdu. Veren teşekkür eder, alan dua ederdi.

Oruç, mazlumların ve muhtaçların sessiz feryatlarının en güzel ifadesidir. Merhamet ve şefkatimizi dünyevi arzuların üzerine yükseltemezsek, kendimize zarar veririz.

Oruç sayesinde helal olanlardan bile çekilebilir, haram ve şüpheli şeylere karşı daha güçlü bir irade geliştirebiliriz.

Oruç, yoksulların ve çaresizlerin durumunu anlama bilinci kazandırır. Yani, oruç bize kardeşlik hukukumuzu hatırlatır ve bizi bencillikten kurtararak yardımsever hale getirir.

Kur'an'da şöyle buyurulur:

"Gerçek müminler ancak kardeştirler..." (El-Hucurat, 10)

Haber Merkezi

Editör: Ömer Faruk