Faydalı Bilgiler

Ramazan Öncesi Herkesin Merak Ettiği Soru: Hangi İllerde En Uzun ve En Kısa Oruç Tutulacak?

Ramazan'ın yaklaşmasıyla birlikte imsakiye araştırmaları başladı. İnsanlar Ramazan'ın ilk ve son günlerinde iftar saatlerini öğrenmek istiyorlar. Bu yıl Ramazan'ın ilk gününde, 6 ilde 13 saat 23 dakika ile en uzun oruç tutulurken, 12 ilde ise 13 saat 20 dakika ile en kısa oruç tutulacak. İşte bu iller...

Abone Ol

Haber Merkezi-Tüm Müslüman dünyası, Ramazan'ın yaklaştığı bu günlerde heyecanla bekliyor. Ramazan ayı için hazırlıklarını yapan Müslümanlar, marketlere ve çarşılara akın etmeye başladı. Ramazan boyunca en çok merak edilen konulardan biri de imsakiyeler. Ezan saatlerini öğrenmek isteyenler aynı zamanda en kısa oruç tutulan illeri de araştırıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Gürhan Eren, Ramazan boyunca tutulacak oruç saatlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Eren, Ramazan'ın başlangıcı olan 11 Mart Pazartesi günü ilk imsakin Iğdır'da saat 04.52'de, son imsakin ise Çanakkale'de saat 06.02'de olacağını duyurdu.

Geçen yıla göre 6 dakika kısalan Ramazan oruç süreleri, Sinop'ta 13 saat 56 dakika ile en uzun orucun tutulduğu, Adana, Hatay, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa'da ise 13 saat 47 dakika ile en kısa süreli orucun tutulduğu belirlendi.

En uzun ve en kısa oruç tutulan iller arasında, Artvin, Kastamonu, Kırklareli, Samsun, Zonguldak ve Sinop 13 saat 23 dakika ile ilk sırayı alırken, Adana, Antalya, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, İzmir, Kilis, Mardin, Muğla, Şanlıurfa, Şırnak ve Van 13 saat 20 dakika ile en kısa orucun tutulduğu iller oldu.

Eren, "Gündüz ve gece süreleri ekvatorda eşit olmaktadır" diyerek, ilk gün bazı şehirlerdeki oruç tutma sürelerinin ekinokstan kaynaklandığını açıkladı. Bu yıl 21 Mart'taki ekinoksun, Hatay'da 13 saat 20 dakika, Sinop'ta ise 13 saat 23 dakika olarak gerçekleştiğini belirtti.

Ramazan'ın son günü olan 9 Nisan'da ise Hakkâri'de ilk iftarın saat 18.42'de, Edirne'de son iftarın ise saat 19.55'te gerçekleşeceğini dile getiren Eren, bu gün Sinop'ta 14 saat 51 dakika ile en uzun, Hatay'da ise 14 saat 30 dakika ile en kısa süreli orucun tutulacağını belirtti.

Gürhan Eren, 21 Mart'taki ekinokstan sonra gündüzlerin uzayacağını, bu nedenle Ramazan'ın son gününde en uzun ve kısa oruç tutulan şehirlerin yeniden Sinop ve Hatay olacağını açıkladı.