Olay, İstanbul yönündeki Dağdibi mevkiinde yoğun sis nedeniyle meydana geldi. 3 otobüs ve bir tırın da aralarında bulunduğu 7 araç, sisin etkisiyle zincirleme kaza yaptı.

Kazanın ardından otoyolun İstanbul istikametinde ulaşım durdu. Ekipler, araçları kaldırmak için yoğun sisin etkili olduğu bölgede çalışmalara başladı. Ulaşımın açılabilmesi için devam eden çalışmalar sırasında trafik Anadolu Otoyolu'na yönlendirildi. Ancak, Ankara istikametinde normal seyrinde devam ediyor.

Kazada hayatını kaybeden 10 kişi ve yaralanan 59 kişi olduğu belirlendi. Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, yaralıların 10 farklı hastanede tedavi altına alındığını açıkladı. Vali Karadeniz, yaralıların naklinin tamamlandığını ve bölgedeki çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Kaza sonrası olay yeri inceleme ekipleri, kazanın oluş şeklini araştırmaya devam ediyor. Vali Karadeniz, başlangıçta bir otomobilin tıra çarpmasıyla başladığı tahmin edilen kazanın, diğer araçların da etkisiyle zincirleme bir kaza haline geldiğini belirtti. Ayrıca, vefat edenlerin bir kısmının, araçlardan inen yayalara arkadan gelen başka bir aracın çarpması ihtimali üzerinde durulduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kazayla ilgili olarak bir Cumhuriyet Başsavcı Vekili koordinesinde 3 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kazada 8'i ağır olmak üzere toplam 59 kişinin yaralandığını ve 30 ambulansla hastanelere nakledildiğini bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kazanın ardından ekiplerin hızlı bir şekilde olay yerine sevk edildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını belirtti. Otoyolun Karasu Kavşağı kesiminde geçici olarak trafiğe kapatıldığını duyurdu. Sürücülerden yoğun sis ve olumsuz hava koşullarında dikkatli olmalarını istedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi. Yol açma çalışmalarının devam ettiğini ve yoğun sisin sürdüğü İstanbul istikametinde trafik Anadolu Otoyolu ve D-100 Karayolu'ndan devam ettiğini belirtti.

"ARKADAN GELEN ARAÇLAR ÇARPMIŞ"

Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Kuzey Marmara Otoyolu'nda meydana gelen zincirleme kazayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Zincirleme kaza nedeniyle İstanbul istikametine doğru olan yol şu anda kapalı. 3 savcı olay yerinde, inceleme yapılıyor. İlk olarak otomobilin, TIR'a çarpması şeklinde başladığı tahmin ediliyor. Daha sonra diğer araçların çarpıştığı şeklinde. Vefat edenlerin bir kısmı araçlardan inen yayalara arkadan gelen araçların çarptığı yönünde." dedi.

BAKANLARDAN AÇIKLAMA GELDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kuzey Marmara Otoyolu Sakarya mevkisinde meydana gelen zincirleme kazaya ilişkin soruşturma başlatıldığını bildirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise 10 kişinin olay yerinde hayatını kaybettiğini, 8'i ağır 59 kişinin yaralandığını belirtti. Yaralılar, 30 ambulansla hastanelere nakledildi.

GÖRÜŞ MESAFESİ VE SİS

Batman Üniversitesi'nden Aksa Tufanı Yıl Dönümünde Direniş Çağrısı Batman Üniversitesi'nden Aksa Tufanı Yıl Dönümünde Direniş Çağrısı

Kazanın ardından Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, yaşanan acı olayı değerlendirdi. Ilıcalı, "Maalesef acı bir habere uyandık. Türkiye'ye geçmiş olsun. Hayatını kaybeden insanlara Allah'tan rahmet diliyorum. Üzücü bir kaza yaşadık. Bilirkişi raporu yazacak, araştırmalar yapılacak ve kazanın gerçek nedeni ortaya çıkacak. Bölgeden gelen görüntülere bakıldığında olumsuz hava şartları var. Kaza yerinde sis var ve görüş mesafesini düşürmüş." ifadelerini kullandı.

"HATALAR ZİNCİRİ GÖZE ÇARPIYOR"

Ilıcalı, kış koşulları ve hızın etkisiyle kazanın gerçekleşmiş olabileceğini belirtti. Sisli havalarda hız ve takip mesafesinin önemine vurgu yapan Ilıcalı, "Eğer yeterli takip mesafeniz yoksa hızınız yükse ise kazaya karışma ihtimali yüksek oluyor." dedi. Sürücü hatalarının yüzde 88 olduğunu belirten Ilıcalı, yüksek hızın ve takip mesafesinin kazalara neden olabileceğini söyledi.

ERKEN UYARI SİSTEMİ

Ilıcalı, önceki dönemde uygulanan interaktif uyarı sistemini hatırlatarak, "Efkan Ala'nın İçişleri Bakanı olduğu zaman pilot uygulama olarak yaptığımız interaktif uyarı sistemi de çok önemli. Yolda herhangi bir durum olduğu zaman hemen bir uyarı veriliyor. Kazanın önceden haber alınmasıyla sürücüler araçlarını daha dikkatli kullanmaya başlıyor. Sis var, hava şartları bozuk veya buzlanma var. Bunlarla ilgili uyarılar yapılıyor." şeklinde konuştu.

Editör: Ömer Faruk