Dünya

Sınır Kapısı Refah’tan Mısır’a Geçmenin Bedeli 10 Bin Dolar!

Bu kalleşlik unutulmaz! Refah’tan Mısır’a geçmenin bedeli 10 bin dolar. Geçtiğimiz hafta, Gazze'den Mısır'a geçmek isteyenlerin zor durumda olduğunu gösteren haberler yabancı ve Arap gazetelerinde geniş bir şekilde yer aldı.

Abone Ol

Haber Merkezi - Bu haberlere göre, savaşın etkisiyle Gazze'den Mısır'a geçmek isteyen Filistinliler, kişi başı 10 bin dolar civarında bir ücret ödemek zorunda kalıyor. Bu rakam, savaş öncesinde 500 dolardı.

Özellikle Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'ndaki tutumu, Arap medyasında sürekli eleştirilen bir konu olarak öne çıkıyor. Birçok yazar ve aktivist, Mısır'ın Refah'tan insan geçişleri ve Gazze'ye yardım konularında İsrail'in onayına göre hareket etmekle suçluyor. Kimi yazarlar ise savaş devam ederken Gazze'den çıkmak isteyen kişilerin Mısır yönetiminin bilgisi dışında komisyonculara veya simsarlara para vermek zorunda kalmasının mümkün olamayacağını iddia ediyor.

El Arabi El Cedi Gazetesi'nden Mutaz El Faceyri, konuyla ilgili yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Ancak parası olan Gazze'den çıkabilir."
Gazze'ye yönelik savaşın üzerinden 100 günden fazla bir süre geçmesine rağmen, Gazze'deki yaşam koşullarının kötüleşmesiyle birlikte Mısır'a geçmek isteyen Gazzeliler'in şirketlere ve simsarlara ödeme yapma zorunluluğu, yeniden yardım çığlıklarını yükseltiyor. Mısır yönetimine oldukça yakın bir iş adamına ait olan bu simsar görevi gören şirketlerden biri, Gazze'den Mısır'a geçmek isteyenlerin kişi başına ödemesi gereken paranın 10 bin doları bulduğu iddialarıyla gündeme geldi. Son dönemde bazı Mısırlı hukuk örgütleri ise konuyla ilgili soruşturma talep etti.

Refah Kapısı'ndan giriş ve çıkışların kontrol edilmesi, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başlangıcından bu yana net olmayan tartışmalı konulardan biri oldu. Teorik olarak sınır kapısı, İsrail'in 2005 yılında tek taraflı geri çekilme planını uygulamaya koymasından bu yana Mısır ve Filistin tarafı tarafından ortaklaşa kontrol ediliyor. Mısır ve Filistin arasındaki sınır geçişleri konusundaki işbirliği, Hamas'ın 2007'de Gazze Şeridi'nde iktidara gelmesinden sonra uzun süreli gerilimlere sahne oldu.

Son zamanlarda Katar başta olmak üzere uluslararası girişimler, Refah sınır kapısından ferdi geçişleri kolaylaştırmaya yönelik çabalarını sürdürdü. Özellikle yabancıların veya çifte vatandaşlık taşıyan kişilerin Refah sınır kapısından geçişleri kolaylaştırıldı. Bu çerçevede hazırlanan listeler Mısır tarafına teslim edildi ve Mısır'ın İsrail'den onay almak için listeleri İsrail'e gönderdiği belirtildi. Bu durum, Filistin tarafında geçiş için bekleyenlerin sayısında büyük bir artışa neden oldu. Uzun süren saldırılar ve Gazze Şeridi'nde sivillerin karşı karşıya kaldığı zorluklar, Gazze ile Mısır arasında bu konudaki sömürü şebekelerini aktif hale getirdi. Güvenlik açısından bu kadar hassas bir sınır bölgesinde, Mısır resmi tarafındaki aracıların yardımı olmadan bu tür yasa dışı eylemlerin gerçekleşmesi mantıksal olarak imkansızdır.