Faydalı Bilgiler

Tarihte Bugün Ne Oldu? 2 Ocak ne günü? 2 Ocak’ta Doğan ve Ölen Ünlüler? 2 Ocak’ta Türkiye'de ve Dünyada Meydana Gelen Olaylar

Tarihte Bugün: 2 Ocak! Kim doğdu, kim öldü, hangi önemli olaylar yaşandı? Detaylı bir şekilde inceledik, işte 2 Ocak'ta tarihte gerçekleşen olaylar..."

Abone Ol

Tarihte bugün (2 Ocak) - Tsona erdiarihte bugün yaşanan olaylar arasında; İspanya’da Müslümanların hakimiyetinin sona ermesi, Mısır Çarşısının yanması, Askerlerin siyasi parti liderlerini uyarması, Gönenli Mehmet Efendi’nin vefatı var… GÜNÜN OLAYI

İspanya’da Müslümanların Hakimiyeti Sona Erdi (1492)

Aragon ve Kastilya krallığını birleştirerek güç birliğine giden İspanyollar İspanya’da ki Müslümanların hakimiyetine son vermek için harekete geçtiler. Müslümanların elindeki şehirleri teker teker aldılar. Son olarak başkent Gırnata 2 Ocak 1492’de teslim oldu. Böylece 711 yılında Tarık Bin Ziyad ile başlayan Müslümanların İspanya hakimiyeti yaklaşık 800 yıl sonra sona erdi. İspanyollar Müslümanların Endülüs olarak adlandırdıkları İspanya’da tek bir Müslüman bırakmamak için ellerinden geleni yaptılar.

Günün Önemli Olayları:

İspanya’da Müslümanların Hakimiyeti Sona Erdi (1492):
Aragon ve Kastilya krallıklarının birleşmesiyle güçlenen İspanyollar, Müslümanların hakimiyetine son vermek amacıyla harekete geçti. Bu süreçte, İspanya'nın başkenti Gırnata, 2 Ocak 1492'de teslim oldu. Bu olay, 711 yılında başlayan Müslüman hakimiyetinin yaklaşık 800 yıl sonra sona erdiği bir dönemdir.

Yavuz Sultan Selim Gazze’de Kurban Bayramını Kutladı (1517):
Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim, 2 Ocak 1517'de Gazze'ye ulaşarak üç gün boyunca burada kaldı ve Kurban Bayramını burada kutladı. Bu, Yavuz Sultan Selim'in kutsal topraklardaki seferinin önemli bir anıdır.

Mısır Çarşısı Tamamen Yandı (1691):
Hatice Turhan Sultan tarafından Yeni Cami'ye vakfedilen Mısır Çarşısı, 2 Ocak 1691'de gerçekleşen büyük bir yangında tamamen yanarak zarar gördü. Yangın 24 saat boyunca kontrol altına alınamadı ve çarşıda bulunan birçok şey kül oldu.

Bülent Ecevit AP'den Transfer Ettiği Milletvekilleri İle Hükümeti Kurdu (1978):
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit, Milli Cephe hükümetinin düşmesi üzerine hükümeti kurmakla görevlendirildi. Bülent Ecevit, Adalet Partisi'nden istifa eden 11 milletvekiline bakanlık vererek 2 Ocak 1978'de hükümeti kurdu. Bu olay, tarihe "Güneş Motel Olayı" olarak geçti.

Askerler Siyasi Parti Liderlerini Uyardılar (1980):
27 Aralık 1979'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ve kuvvet komutanları tarafından siyasi parti liderlerine yönelik verilen uyarı mektubu, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından 2 Ocak 1980'de açıklandı. Bu mektup, 12 Eylül darbesinin ilk işareti olarak kabul edilir.

Gönenli Mehmet Efendi Vefat Etti (1991):
Son devrin meşhur din adamlarından alim ve hafız Gönenli Mehmet Efendi, 2 Ocak 1991'de vefat etti. Uzun yıllar Sultan Ahmet Camii'nde imamlık görevini üstlenmiş, Bediüzzaman Said Nursi ile aynı dönemde Denizli hapishanesinde kalmıştır.

Kopenhag Kriterlerine Uyum Yasası TBMM’de Kabul Edildi (2003):
Kopenhag kriterlerine uyum çerçevesinde anayasaya uyum için yasal değişiklikler öngören yasa tasarısı, 2 Ocak 2003'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Bu yasa, siyasi partilerin kapatılmasında 5/3 kuralını getirerek önemli bir düzenlemeyi içeriyordu.

Diğer Önemli Olaylar:

1905 - Rus-Japon Savaşı: Çin'deki Rus üssü Port Arthur, Japon deniz kuvvetlerine teslim oldu. Bu olay, Rus İmparatorluğu'nu çöküşe götüren ve 1905 devriminin kapısını açan yenilgiler dizisinin başlangıcı oldu.

1935:

Marmara Adası ve Erdek'te şiddetli deprem: 5 kişi öldü, 600 bina hasar gördü.
Soyadı Kanunu yürürlüğe girdi.
1979: Charlie Chaplin'e Birleşik Krallık'ta "Sir" unvanı verildi.

1992: Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde çığ düşmesi sonucu 20 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

2006: Bavyera'da bir buz pistinin çatısı çöktü; 15 kişi öldü.

2007: Niğde Aladağlar'da Demirkazık zirvesi tırmanışında mahsur kalan ODTÜ Dağcılık Kulübü üyelerinden Utku Kocabıyık ve Seza Bürkan Yüksel öldü, dört dağcı kurtarıldı.

Bu, 2 Ocak tarihinde yaşanan önemli olayların bir özeti ve detaylı haberi olarak sunulmuştur.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

Yavuz Sultan Selim Kurban Bayramını Gazze’de Kutladı (1517)

Yavuz Sultan Selim nihai hedefi Kahire’ye doğru ilerlerken 2 Ocak 1517’de Gazze’ye geldi. Burada üç gün kaldı ve kurban bayramını Gazze’de kutladı.

Mısır Çarşısı Tamamen Yandı (1691)

Mısır Çarşısı Hatice Turhan Sultan tarafından Yeni Cami’ye vakıf olarak 1664 yılında bitirilerek hizmete girdi. Yapılışından 30 yıl kadar sonra ilk büyük yangınını 2 Ocak 1691 yılında geçirdi. Bu yangın 24 saat söndürülememiş ve çarşıda hemen ne varsa yanmıştır. Günümüzde halen faaliyetine daha çok baharat ve kuruyemiş üzerine kurulu esnafları ile devam etmektedir.

Bülent Ecevit AP’den Transfer Ettiği Milletvekilleri İle Hükümeti Kurdu (1978)

Cumhuriyet Halk Partisi Genel başkanı Bülent Ecevit Milli Cephe hükümetinin düşmesi üzerine hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Bülent Ecevit adalet Partisinden istifa eden 11 milletvekiline bakanlık vererek 2 Ocak 1978 tarihinde hükümeti kurdu. Adalet Partili 11 milletvekili ile Bülent Ecevit Güneş Motel’de görüştüğü için tarihimizde bu olay ‘’Güneş Motel Olayı’’ olarak yer aldı.

Askerler Siyasi Parti Liderlerini Uyardılar (1980)

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ve kuvvet komutanlarının 27 Aralık 1979'da kendisine verdikleri ve siyasi partilerin liderlerini uyaran mektubu Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit’e 2 Ocak 1980 günü açıkladı. Bu uyarı mektubu 12 eylül darbesinin de ilk işareti olarak kabul edilmektedir.

Gönenli Mehmet Efendi Vefat Etti (1991)

Son devrin meşhur din adamlarından alim ve hafız Gönenli Mehmet Efendi 2 Ocak 1991 tarihinde vefat etti. Sultan Ahmet Camii’nde uzun süre imamlık görevinde bulunmuştu. Bir çok öğrencisi ve yetiştirdiği hafız vardır. Denizli hapishanesinde 1943 yılında Bediüzzaman Said Nursi ile birlikte kalmışlardı.

Kopenhag Kriterlerine Uyum Yasası TBMM’de Kabul Edildi (2003)

Kopenhag kriterleri doğrultusunda anayasaya uyum için bazı yasalarda değişiklik öngören yasa tasarısı TBMM’de kabul edildi. bu yasa ile siyasi partilerin kapatılmasında 5/3 kuralı getirildi. Ayrıca işkence ve kötü muamele suçları, siyasi partilerin devlet yardımından yoksun bırakılması, cemaat vakıflarının mülk edinmesi ve basın özgürlüğü ile ilgili bazı düzenlemelerde yer alıyordu.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1905-Rus-Japon savaşında Çin’deki Rus üssü Port Arthur, Japon deniz kuvvetlerine teslim oldu. Rus İmparatorluğu’nu çöküşe götüren ve 1905 devriminin kapısını açan yenilgiler dizisi başladı.

1935-Marmara Adası ve Erdek’te şiddetli deprem: 5 kişi öldü, 600 bina hasar gördü.

1935-Soyadı Kanunu yürürlüğe girdi.

1975-Charlie Chaplin’e (Şarlo), İngiltere’de “Sir” unvanı verildi.

1979-Türk ve Amerikan arkeologların 5 yıl süren ortak çalışmalarıyla, dünyanın ilk İslam batığı Ege Denizi’nde bulundu.

1981-“Masalları” ile bilinen yazar Eflatun Cem Güney, 85 yaşında İstanbul’da öldü.

1985-ABD, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) resmen ayrıldı.

1988-Alman Condor Havayolları’nın Stuttgard-İzmir seferini yapan Boeing-737 tipi yolcu uçağı Seferihisar yakınlarında düştü: 11 yolcu ve 5 kişilik mürettebat öldü.

1992-Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde çığ düşmesi sonucu 20 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

1993-Mehmetçik Somali’de: Türk Silahlı Kuvvetleri, BM’nin çağrısı üzerine 43 yıl aradan sonra 2. kez bir yabancı ülkenin topraklarına ayak bastı.

1995-Eski İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi (İSKİ) Genel Müdürü Ergun Göknel’in 8,5 yıllık hapis cezası kesinleşti.

2006 - Bavyera'da (Almanya) bir buz pistinin çatısı çöktü: 15 kişi öldü.

2007 - Niğde Aladağla'daki Demirkazık zirvesi tırmanışında 1 Ocak'ta mahsur kalan ODTÜ Dağcılık Kulübü üyesi altı dağcıdan Utku Kocabıyık ve Seza Bürkan Yüksel öldü, dört dağcı ise kurtarıldı.