Tayvan Dışişleri Bakan Yardımcısı Tien Chung-kwang, Nauru'nun Çin Halk Cumhuriyeti'ni tek meşru temsilci olarak tanımasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu, demokrasiye karşı hesaplı bir saldırı ve uluslararası normlara meydan okuma girişimidir. Dünya genelinde demokratik ülkeler Tayvan'ın seçimlerini tebrik ederken, Pekin'in Tayvan'a baskı yapmayı tercih ettiğini görmekteyiz," ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR’dan Narin Güran Olayı Üzerine Suç Duyurusu: Asılsız İddialara Karşı Hukuki Mücadele Sürüyor HÜDA PAR’dan Narin Güran Olayı Üzerine Suç Duyurusu: Asılsız İddialara Karşı Hukuki Mücadele Sürüyor

Tien, Nauru'nun bu kararının ardından Tayvan'ın, mütekabiliyet esasına uygun olarak diplomatik ilişkilerini koparacağını, diplomatik ve teknik personelini geri çekeceğini, ikili işbirliği planlarını sonlandıracağını ve Nauru'dan Tayvan'daki büyükelçiliğini kapatmasını talep edeceğini belirtti.

Nauru hükümeti, yaptığı yazılı açıklamada, Tayvan ile diplomatik ilişkilerini keserek Çin Halk Cumhuriyeti'ni tek meşru temsilci olarak tanıdığını duyurmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, kararın zamanlamasına ilişkin soruya yanıt verirken, "Bu karar, Nauru'nun egemen bir ülke olarak bağımsız tercihidir. 'Tek Çin' ilkesinin küresel kanaatin genel yönelimi ve tarihsel eğilimi olduğunu göstermiştir," dedi.

Nauru'nun diplomatik ilişkileri koparması sonucunda, Tayvan'ı diplomatik olarak tanıyan Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin sayısı 11'e düştü. Son olarak Honduras, 26 Mart 2023'te Tayvan ile diplomatik ilişkilerini keserek Pekin'i Çin'in temsilcisi olarak tanıdığını açıklamıştı.

Editör: Ömer Faruk