Güncel

Tayvan'da başkanlık seçimini iktidar partisinin adayı Lai Ching-te kazandı

Tayvan'daki başkanlık seçimlerini, iktidardaki Demokratik İlerici Partinin adayı, görevdeki Başkan Yardımcısı Lai Ching-te kazandı.

Abone Ol

Merkezi Seçim Komisyonu'nun açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre, sandıkların yüzde 99,7'si açıldı.

Oyların yüzde 40,5'ini kazanan iktidardaki Demokratik İlerici Parti'nin (DPP) adayı ve görevdeki Başkan Yardımcısı Lai Ching-te, seçimi kazandı.

Lai'nin en yakın rakibi, ana muhalefetteki Milliyetçi Parti'nin (Koumintang/KMT) adayı olan Yeni Taipei Belediye Başkanı Hou Yu-ih, oyların yüzde 33,49'unu, Tayvan Halk Partisi'nin (TPP) adayı Ko Wen-je ise yüzde 26,46'sını alabildi.

Seçimde Başkan Yardımcısı adayı olarak yarışan Tayvan'ın eski Washington Temsilcisi Hsiao Bi-khim de Lai'nin yardımcılığını üstlenecek.

Başkanlık seçimleri ile yapılan parlamento seçimlerinde hiçbir parti Meclis'te çoğunluğu sağlayacak sayıda sandalye kazanamadı.

Kesin olmayan sonuçlar, Yasama Meclisi'ndeki 113 sandalyeden 51'inin DPP'nin, 52'sinin KMT'nin, 8'inin TPP'nin, 2'sinin ise bağımsızların kazandığını gösteriyor.

İktidar partisi, 2020'deki parlamento seçimlerinde kazandığı 61 sandalyenin 10'unu bu seçimde kaybetti.

Başkanlık sisteminin uygulandığı Tayvan'da Lai'nin hükümet kurabilmesi için Meclis çoğunluğuna ihtiyacı olmamasına rağmen, yasa çıkarabilmesi için 57 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor. Bu da muhalefet partileriyle uzlaşmayı gerektiriyor.