Abone Ol

Trump'ın yeni İran planı

Axios, Trump yönetiminin İran’ın radar ve füze kapasitesini yeniden kurmasını engellemek amacıyla Hürmüz Boğazı’nda sınırlı saldırılar düzenlemeyi değerlendirdiğini öne sürdü.

Trump'ın yeni İran planı

Axios haber sitesi, pazartesi akşamı üç ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Donald Trump ile üst düzey danışmanlarının, İran’ın gemileri hedef almak için kullandığı radar ve füze kapasitesini yeniden oluşturmasını engellemek amacıyla Hürmüz Boğazı’na sınırlı saldırılar düzenleme olasılığını değerlendirdiğini bildirdi.

Haberde, geçen hafta ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından hazırlanan ve ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth tarafından desteklenen planın, Tahran ile Washington arasındaki askeri gerilim yeniden tırmanmadan önce Trump tarafından onaylanmadığı belirtildi. ABD’nin pazar akşamı İran’a ait Lark Adası’nı hedef alması üzerine İran Devrim Muhafızları, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki “ABD hedeflerine” füze fırlatarak karşılık vermişti.

Bununla birlikte Amerikan haber sitesinin haberinde, Trump’ın son gerilim dalgasının ardından yeni planın uygulanmasına onay verebileceği ifade edildi. Haberde görüşlerine yer verilen bir ABD’li yetkili, planın temel amacının İran’ın petrol tankerlerine, ABD Donanmasına ait gemilere ve ABD Hava Kuvvetleri uçaklarına yönelik saldırı riskini azaltmak olduğunu söyledi. Yetkili, bu yaklaşımı “çimleri biçmek” ifadesiyle tanımladı.

Trump, pazar günü sosyal medya hesabından yapay zekayla oluşturulmuş bir videoyla birlikte yayımladığı tek satırlık mesajında, İran’ın enerji merkezi konumundaki Hark Adası’nın “yıkıma uğradığını” söyledi. Trump, herhangi bir açıklama veya ayrıntı sunmadan, “Hark Adası enkaza dönüştürülüyor!” iddiasında bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ise pazartesi günü bu açıklamanın önemini azaltmaya çalışarak Trump’ın Hark Adası’nın tahrip edilmesine ilişkin paylaşımıyla İran’a mesaj verdiğini ileri sürdü. Bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Vance, “Başkan, sosyal medyadaki üslubunu zaman zaman değiştirmeyi seviyor. Askeri operasyonların sosyal medya üzerinden duyurulmasını tercih etmeyenlerin başında geliyor ancak İranlılara bir mesaj verdiğini düşünüyorum” dedi.

Hark Adası, ABD ve israilin 28 Şubat’ta başlattığı savaştan önce İran’ın petrol ihracatının yüzde 90’ını gerçekleştiriyordu. Adaya düzenlenecek bir saldırının İran’ın enerji ticaretini geniş ölçüde sekteye uğratabileceği ve Tahran ekonomisi üzerinde büyük baskı oluşturabileceği belirtiliyor.