Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM'ye sunulan tezkere, Aden Körfezi, Somali karasuları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde meydana gelen olaylar nedeniyle alınan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görev süresini bir yıl daha uzatmayı öngörüyor. Tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının bölgede seyreden Türk bayraklı ticari gemilerin güvenliğini sağlama, deniz haydutluğu, silahlı soygun ve terörle mücadele faaliyetlerine aktif katılım sağlama gibi nedenlerle görevlendirildiği belirtiliyor.

Batman Üniversitesi'nden Aksa Tufanı Yıl Dönümünde Direniş Çağrısı Batman Üniversitesi'nden Aksa Tufanı Yıl Dönümünde Direniş Çağrısı

Daha önce 14 kez birer yıl uzatılan görev süresinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölgedeki deneyim ve etkinliğinin artırıldığı ifade edilen tezkere, aynı zamanda Türkiye'nin bölgesel ve küresel arenada oynadığı rolün ve görünürlüğünün pekiştirilmesini amaçlıyor. Tezkere, 10 Şubat 2024 tarihinden itibaren bir yıl süreyle Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görev yapmasına izin verilmesini talep ediyor. Görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylama sonucunda tezkere kabul edildi.

Editör: Ömer Faruk