Haber Merkezi-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine dayanarak yapılan analize göre, 2024 yılı ocak ayında Türkiye genelindeki ortalama sıcaklıkların seyri şu şekildedir:

Sakarya Hendek'teki Makarna Fabrikası Patlamasında Yeni Gelişme: 6 Kişi Gözaltında! Sakarya Hendek'teki Makarna Fabrikası Patlamasında Yeni Gelişme: 6 Kişi Gözaltında!

Kırklareli, Bilecik, Tekirdağ Malkara, Sakarya Geyve, Manisa Akhisar, Balıkesir Dursunbey, Kütahya Simav, Antalya Gazipaşa, Yozgat, Zonguldak, Kastamonu İnebolu, Trabzon, Rize, Hopa, Artvin, Bolu, Karabük, Merzifon, Amasya, Sinop Boyabat, Çorum Osmancık, Giresun Şebinkarahisar çevrelerinde ortalama sıcaklıklar mevsim normalleri civarındayken, ülkenin diğer bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmiştir.

1991-2020 dönemi ortalamalarına göre, Türkiye genelinde ocak ayı ortalama sıcaklığı 2,9 derece iken, geçen ay bu değer normallerin 2,8 derece üzerinde, yani 5,7 derece olarak kaydedilmiştir. Bu, son 53 yıl içinde kaydedilen en yüksek ocak ayı sıcaklığıdır.

En düşük sıcaklık 31,3 derece ile Ardahan'da ölçülürken, en yüksek sıcaklık 29,3 derece ile Akçakoca'da tespit edilmiştir.

Bölgesel olarak incelendiğinde:

- Marmara Bölgesi'nde, Kırklareli, Bilecik, Malkara, Geyve çevrelerindeki sıcaklıklar mevsim normalleri civarındayken, diğer bölgelerde normallerin üzerinde seyretmiştir. Bölgedeki ortalama sıcaklık 5,2 derece iken, geçen ay 7,4 derece olarak ölçülmüştür. En düşük sıcaklık Bilecik'te, en yüksek sıcaklık ise Lüleburgaz'da kaydedilmiştir.

- Ege Bölgesi'nde, Akhisar, Dursunbey, Simav çevrelerindeki sıcaklıklar normallerle uyumlu seyrederken, diğer bölgelerde normallerin üzerindedir. Bölgedeki ortalama sıcaklık 6,3 derece iken, geçen ay 8,5 derece olarak kaydedilmiştir. En düşük sıcaklık Afyonkarahisar Emirdağ'da, en yüksek sıcaklık ise Manisa Salihli'de ölçülmüştür.

- Akdeniz Bölgesi'nde, Gazipaşa çevresindeki sıcaklıklar normallerle uyumlu iken, diğer bölgelerde normallerin üzerindedir. Bölgedeki ortalama sıcaklık 7,5 derece iken, geçen ay 10,3 derece olarak kaydedilmiştir. En düşük sıcaklık Kahramanmaraş Göksun'da, en yüksek sıcaklık ise Mersin Erdemli'de ölçülmüştür.

- İç Anadolu Bölgesi'nde, Yozgat çevresindeki sıcaklıklar normallerle uyumlu iken, diğer bölgelerde normallerin üzerindedir. Bölgedeki ortalama sıcaklık uzun yıllar ortalama sıcaklık 0,6 derece iken, geçen ay 2,9 derece olarak ölçülmüştür. En düşük sıcaklık Kangal'da, en yüksek sıcaklık ise Çumra'da kaydedilmiştir.

- Karadeniz Bölgesi'nde, Zonguldak, İnebolu, Trabzon, Rize, Hopa, Artvin, Bolu, Karabük, Merzifon, Amasya, Boyabat, Osmancık, Şebinkarahisar çevrelerindeki sıcaklıklar normallerle uyumlu iken, diğer bölgelerde normallerin üzerindedir. Bölgedeki ortalama sıcaklık 3 derece iken, geçen ay 5,3 derece olarak kaydedilmiştir. En düşük sıcaklık Bayburt'ta, en yüksek sıcaklık ise Akçakoca'da ölçülmüştür.

- Doğu Anadolu Bölgesi'nde, bölge genelinde sıcaklıklar normallerin üzerindedir. Bölgedeki ortalama sıcaklık sıfırın altında 4,3 derece iken, geçen ay sıfırın altında 0,2 derece olarak ölçülmüştür. En düşük sıcaklık Ardahan'da, en yüksek sıcaklık ise Iğdır'da kaydedilmiştir.

- Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, bölge genelinde sıcaklıklar normallerin üzerindedir. Bölgedeki ortalama sıcaklık 4,6 derece iken, geçen ay 7,1 derece olarak ölçülmüştür. En düşük sıcaklık Diyarbakır'da, en yüksek sıcaklık ise Ceylanpınar'da ölçülmüştür.

Editör: Ömer Faruk