Türksat 6A, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilen "Türksat 6A Milli Haberleşme Uydu Proje Sözleşmesi" kapsamında hayata geçirilen bir projedir. Uydunun dayanıklılık testleri başarıyla tamamlanmış olup, haziran ayı sonunda uzaya gönderilmesi planlanıyor. Türkiye'nin en büyük AR-GE projesi kapsamında, montaj, entegrasyon ve test süreçlerinde Türksat ve TUSAŞ işbirliğiyle Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) çalışmalar sürdürülmektedir.

Nvidia'nın Yapay Zeka Çip Pazarındaki Liderliği Tehlikede: Rakipler Kapıyı Çalıyor Nvidia'nın Yapay Zeka Çip Pazarındaki Liderliği Tehlikede: Rakipler Kapıyı Çalıyor

Uydunun mühendislik modeli üretim ve testleri ağustos 2022'de tamamlanmış, ardından uçuş modelinde entegrasyon, sistem seviyesi testler ve son hizalama ölçümleri yapılmıştır.

Fırlatma süreci ve uzay ortamına dayanıklılığı test edilmiş, ısıl vakum testleri, sinüs ve akustik testleri başarıyla tamamlanmıştır. Mart ayı sonuna kadar ise fırlatma için nakliye hazırlıklarına başlanacak.

Türksat 6A'nın fırlatılmasıyla Türkiye, yer merkezli bir yörüngede 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak ve Güney-Doğu Asya gibi bölgelere de ulaşabilecek. Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus 5 milyarın üzerine çıkacak ve dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına erişim sağlanacak. Türksat 6A'nın başarısı, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki büyüme potansiyelini ve bölgesel etki alanını artırması açısından önem taşıyor.