TÜVTÜRK tarafından açıklanan verilere göre, geçtiğimiz yıl yapılan 11 milyon 23 bin 923 araç muayenesinde egzoz emisyon ölçümü yapılan araçlardan 287 bin 275'i başarısız oldu. Ancak bu araçlardan 282 bin 229'u tekrar muayenede uygunluk alarak çevre standartlarına uyum sağladı.

Egzoz gazı emisyon ölçümü, araç muayenelerinin önemli bir parçası olarak öne çıkarken, geçerli bir ölçümü bulunmayan araçlar ağır kusur olarak değerlendiriliyor. Bu durum, çevre standartlarını karşılamayan araçların trafikteki güvenliği ve çevreyi olumsuz etkilemesini önlemek adına alınan bir tedbirdir.

2023 yılında Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Takip Sistemi'ne göre yapılan ölçümlerde 287 bin aracın başarısız olduğu belirlendi. Ancak, araç sahiplerine tanınan süre içinde yapılan bakım ve tamirler sonucunda 282 bin aracın uygunluk aldığı ifade edildi. Kalan 5 bin 46 aracın ise gerekli tamir ve bakımlarının devam ettiği belirtildi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın Konuşması Öncesi Altın Fiyatları rekor kırdı ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın Konuşması Öncesi Altın Fiyatları rekor kırdı

Araç sahiplerinden, muayene sonuçlarının e-Rapor olarak cep telefonlarına kısa mesaj ile gönderildiği ve e-Devlet üzerinden de görüntülenebildiği hatırlatıldı. Ayrıca, 2024 yılında egzoz muayene ücretinin 256 TL'den 422 TL'ye yükseldiği bilgisi paylaşıldı.

TÜVTÜRK, araç sahiplerini muayene tekrarı için belirlenen süre içinde TÜVTÜRK istasyonlarına başvurmaya davet ederken, çevre standartlarına uygun araçların trafiğe çıkmasını sağlamak adına bu uyarıları önemli bir halk sağlığı tedbiri olarak görmektedir.

Editör: Ömer Faruk