Faydalı Bilgiler

Üç Aylar Başladı! Receb ayında neler yapmalıyız? Receb ayının önemi ve fazileti.

Receb ayında hangi ibadetler önerilir, nelere dikkat etmeliyiz? Ayrıca Receb ayının neden bu kadar önemli ve kıymetli?

Abone Ol

Mübarek Üç Aylar'ın başlangıcı ve ilk ayı olan Receb'in fazileti oldukça büyüktür.

“Allah, çok tevbe eden ve çok temizlenenleri sever.” (el-Bakara, 222)

Bizlere bu fani ömrümüzde bir kez daha Üç Aylar’a erişebilmeyi nasip eden sonsuz rahmet ve merhamet sahibi Cenab-ı Hakk'a nihayetsiz hamd ve şükran olsun.

Resul-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-, "Receb Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır." diyerek Üç Aylar'ın bizler için ne kadar kıymetli bir zaman dilimi olduğunu belirtmişlerdir.

Peygamberler dışında her insan hata yapabilir, günah işleyebilir. Önemli olan, yapılan yanlıştan dönüp Hakk'a yönelmek ve pişmanlıkla dil, kalp ve beden ile bu hatayı temizlemeye çalışmaktır.

Peygamber Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- bu gerçeği şöyle ifade etmişlerdir:

“Her insan hata eder. (...) Hata edenlerin en hayırlısı, tevbe edenlerdir.” (Tirmizî, Kıyâme, 49)

Hata yapmamak, hatasız bir kul olmak mümkün değildir. Rabbimiz, bu hatalardan arınmanın kapısı olan "tevbe"yi, ölüm anına kadar açık tutmuştur. Ancak tevbe etmeyi sürekli ertelemek doğru değildir! Çünkü ölümün ne zaman geleceği hiçbirimiz tarafından bilinmemektedir.

Akıllı insan, her anı değerli bilir ve pişmanlık duyarak tevbe etmeye sarılır. Geçmişini temizlemek için fırsatları değerlendirir ve hatalarının ardından hemen tevbe eder. Mümin, hatasını anladıktan sonra hemen tevbe etme faziletiyle, günahkarlardan ayrılır. Çünkü günahlarını alışkanlık haline getiren kişiler, iman ve tevbe etmeyi sürekli erteleyerek yaşarlar. Ve ölüm meleği karşılarına geldiğinde çaresiz bir şekilde günahlar içinde ahirete göçerler.

Allah Teala, kabul edilecek tevbeyi ve reddedilecek tevbeyi şöyle haber vermektedir:

“Allah’ın kabul edeceği tevbe, bilmeden kötülük yapan ve sonra hemen tevbe edenlerin tevbesidir. İşte Allah, bu tevbeyi kabul eder. Allah, her şeyi bilendir, hikmet sahibidir.

Fakat kötülükleri sürdürüp de ölüm anında tevbe edenler veya kâfir olarak ölenler için bir tevbe yoktur. Onlar için acı bir azap hazırlanmıştır.” (en-Nisâ, 17-18)

RECEB AYINDA OKUNACAK DUA

Receb-i Şerîf girdiği zaman Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-:

“Ey Rabbim! Bize Receb’i ve Şa’ban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye duâ ederlerdi. (İbn Hanbel, I, 259)

Ayrıca Receb ayının birinden itibaren Ramazan-ı Şerif sonuna kadar her gün biner adet kelime-i tevhid okumalıdır.

TEVBELERİN KABUL EDİLDİĞİ GECE

Allah, ölüm gelmeden evvel tevbe edenleri kapısından boş çevirmeyeceğini, Peygamber Efendimiz'in aktardığı hadis-i kudsi ile müjdelemişlerdir:

“Kim bir hayır işlerse, ona bunun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da bunun karşılığı vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, Ben ona bir arşın yaklaşırım. Kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla, dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım.” (Müslim, Zikir, 22)

Tevbe etmek genel olarak belirli bir zaman dilimine bağlı olmamakla birlikte, mübarek gün ve gecelerde, seher vakitlerinde ve namaz sonrasında yapılan tevbelerin kabul edilme olasılığı diğer zamanlara göre daha yüksektir.

Mübarek Üç Aylar'ın ilk ayı olan Receb-i Şerif, tevbe ve istiğfarın yoğunlaştığı bir zaman dilimidir. Bu aylarda dil ve gönüller temizlenerek Ramazan-ı Şerif'in bereketine hazırlık yapılır.

Peygamber Efendimiz, Receb ayının önemine vurgu yaparak şöyle buyurmuşlardır: “Receb ayında istiğfarı çoğaltın!”. Receb'in hilali göründüğünde ise ashâbına şu müjdeyi verirdi: “Tevbe ayının hilâli gözüktü; Allah Teâlâ’ya bu ayda ilticâ eden, bu ayda O’ndan af isteyenlere müjdeler olsun.”

Receb ayının her saatinde cehennemden azatlılar bulunduğuna dair bir ifade de mevcuttur. Bu ayda sıkça tevbe ve istiğfarla meşgul olan kişinin, bu özel saatlerden birine denk gelerek cehennemden kurtuluşa ermesi umulur.

RECEB AYININ GÜZELLİKLERİ

Receb ayı, içinde çeşitli nimetleri barındıran bir zaman dilimidir. Bu nimetlerden biri de Receb'in ilk cuma gecesi olan, "rağbet olunan, bol ihsan ve değerli hediyeler" anlamına gelen "Regaib" gecesidir.

Dinî kaynaklarda şu ifadelere yer verilmiştir:

“Beş gece vardır ki o gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez:

Receb’in ilk cuma gecesi (Regâib gecesi) Şaban’ın on beşinci gecesi (Berat gecesi) Perşembeyi cumaya bağlayan gece (Cuma gecesi) Ramazan Bayramı gecesi Kurban Bayramı gecesi.” (İslâm İlmihali, A. Fikri Yavuz, sh: 529)

Regaib gecesi, bu beş gece içerisinde önemli bir fırsattır. Bu özel zamanı, tevbe ve istiğfar ile değerlendirmek ve bu geceye özgü bereketlerden yararlanmak adına ibadet ve taatlerimizi artırmak önemlidir. Hem dünya hayatımızda hem de ahiret yolculuğumuzda büyük kazançlar elde etmek için dualarımızı bu mübarek gecede yoğunlaştırmalıyız.

RECEB AYININ ÖNEMİ

Receb ayının ilk cuma gecesine "Regâib Gecesi" denir. Bazı alimler, Peygamber Efendimiz'in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu geceyi rûhânî ahvâl ve ikrâmla şereflendirdiğini, Yüce Allah'a şükür amacıyla on iki rekat namaz kıldığını belirtirler.

Peygamber Efendimiz'in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu geceyle ilgili olarak ana rahmine düştüğüne dair bir rivâyet uygun görülmemektedir. Zira bu gece ile Hazret-i Peygamberimizin doğumu arasındaki zaman dilimi, bu düşünceyle örtüşmemektedir. Ancak, Hazret-i Âmine'nin, Peygamber Efendimiz'e hamile olduğunu bu gece anladığı düşünülebilir. Her ne sebep olursa olsun, bu gece büyük bir bereketle yüklüdür.

"Regâib", istenilen, değeri yüksek olan, bağış, ihsân, ikrâm ve değerli şeyler anlamlarına gelir. "Râğibe" kelimesinin çoğuludur. Bu mübarek geceyi ibadetle geçirmenin sevabı oldukça büyüktür.

Bu mübarek geceyi anlamlı kılmak için bazı öneriler bulunmaktadır. Receb ayının ilk perşembe gününü oruçlu geçirmek ve gecesinde akşamla yatsı arasında iki rekâtta bir selâm vererek on iki rekât namaz kılmak, Peygamber Efendimiz tarafından tavsiye edilmiştir. (Kaynak: Yusuf Demireşik, Aylar Üç Aylar Mübarek Gün ve Geceler, Sultantepe Yayınları, sh:164-168)

"Allah'ım! Bu mübarek tevbe ayından affedilerek çıkmayı bizlere nasip eyle. Allah'ım! Receb ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır. Âmin."