Günümüzde, yayaların güvenliğini sağlamak ve sürücülerin kurallara uymasını teşvik etmek amacıyla üniversiteler, kampüslerinde çeşitli düzenlemelere ve farkındalık çalışmalarına önem veriyor. Özellikle öğrenci sayısının fazla olduğu üniversitelerde, yaya yoğunluğunun yaşandığı bölgelerde trafik yönlendirme ve hız sınırı tabelaları, hız kesiciler, yaya geçitleri ve uyarı levhaları gibi önlemler alınıyor.

Yaya güvenliğini öncelikli hale getirmek ve yaya önceliği bilincini oluşturmak amacıyla "Yaya Öncelikli Trafik Sistemi" uygulaması başlatılmıştır. Bu uygulama, başta Akdeniz, Anadolu, Çukurova, Ege, Ortadoğu Teknik, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Erzurum Teknik, Sakarya, Selçuk ve İhsan Doğramacı Bilkent üniversiteleri olmak üzere birçok üniversite tarafından benimsenmiştir. Son olarak Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi de kampüsü için bu sistemi duyurmuştur.

Birçok Ülke Liderinden İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Vefatına İlişkin Taziye Mesajları Birçok Ülke Liderinden İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Vefatına İlişkin Taziye Mesajları

Üniversitelerdeki kurallar ve düzenlemeler genellikle üniversite senatoları tarafından belirlenmektedir. Motorlu taşıtlar trafiği, yerleşkelerdeki kuralların yanı sıra senatoların belirlediği yönergelerle düzenlenmektedir. Bu yönergelerde, yayaların güvenliği ve önceliği esas alınarak kampüs içindeki trafik düzenlemeleri ve kuralları belirlenmektedir.

Kurallara uymayanlar için ise ceza ve puan sistemi uygulanmaktadır. Kural ihlali yapanların taşıt kartları ceza puanlarına göre iptal edilebilmektedir. Ayrıca, kurallara uymayan ziyaretçi ve ticari araç sürücülerin kampüse girişine izin verilmemektedir. Bu önlemler, kampüslerdeki güvenliği artırmak ve öğrenci, akademik ve idari personelin güvenliğini sağlamak amacıyla alınmaktadır.