Üsküdar Belediyesi'nde cumartesi günü salt çoğunluk sağlanamadığı için ertelenen belediye başkan vekili seçimi bugün yapıldı. Söz konusu seçimin 6 Eylül'de yapılması planlanıyordu ancak CHP ile YENİ Parti, Üsküdar Belediye başkan vekilliği seçimine katılmadı.
Seçim ikinci tura kaldı
İlk tur sayım sonuçlarına göre Cumhur İttifakı’nın adayı 21, CHP ve Yeni Parti’nin ortak adayı ise 19 oy aldı. Oylamada 2 oy geçersiz sayıldı. Geçersiz oyların birinin Cumhur İttifakı, diğerinin ise CHP/Yeni Parti grubuna ait olduğu belirtildi. Başkan vekili seçiminin ilk turunda hiçbir aday gerekli çoğunluğu sağlayamazken, seçim süreci bir sonraki tur oylamayla devam edecek. Mecliste oy sayım işlemlerinin ardından ikinci tur için hazırlıklara geçildi.
Üçüncü tur oylamaya geçildi
Yapılan gizli oylamada, ikinci turda Çetinkaya 20, Gültekin ise 22 oy aldı.
Gerçekleşen iki turda da 31 oy ve üstü sağlanamaması nedeniyle salt çoğunluğun 24 ve üstü olduğu üçüncü tur oylamaya geçildi. Üçüncü tur sonucunda ise oylama şu şekilde gerçekleşti:
Dördüncü tur oylamada sonuç çıktı
Meclis Birinci Başkanvekili Aral, Danıştay kararına göre hareket edeceğini ve dördüncü tur oylamanın yapılacağını söyledi.
Salt çoğunluğun 24 oy ve üstü olduğu üçüncü turda da yeterli çoğunluğa ulaşılamaması nedeniyle en çok oy alanın başkan vekili seçileceği dördüncü tur oylamaya geçildi.
Üsküdar Belediye Meclisi'nde yapılan oylamanın 4. turunda, 42 oyun 23'ünü alan AK Parti'li Dündar Ziya Gültekin, Belediye Başkan Vekilliği'ne seçildi.
Gözyaşlarını tutamadı
Dördüncü turda belediyenin AK Parti'ye geçmesinin ardından CHP Üsküdar Meclis Üyesi Hazal Bayhan Koç gözyaşlarına hakim olamadı. Hüngür hüngür ağlayan Bayhan'ın o anları gündem oldu.
Dündar Ziya Gültekin kimdir?
Dündar Ziya Gültekin, 1983 yılında İstanbul Üsküdar'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde öğrenim gördükten sonra Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. Siyasi hayatına 2002 yılında AK Parti Üsküdar Gençlik Kolları'nda başladı; 2002-2008 yılları arasında Gençlik Kolları'nda çeşitli görevler üstlendi. 2008-2012 yılları arasında AK Parti Üsküdar İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı'nı yürüttü. 4., 5. ve 6. dönemlerde (2012-2019) AK Parti Üsküdar İlçe Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü.
24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri ile 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri'nde Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanlığı yaptı. 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde meclis üyesi seçildi ve 2019-2025 yılları arasında Üsküdar Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekilliği görevini üstlendi. 14 ve 28 Mayıs 2023 Genel Seçimleri ile 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri'nde SKM Başkan Vekilliği görevinde bulundu.
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif görevler üstlenen Gültekin, 2016-2024 yılları arasında 15 Temmuz Derneği Genel Sekreterliği görevini yürüttü. Serbest ticaretle uğraşan Gültekin, evli ve üç çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.
Sinem Dedetaş görevden uzaklaştırılmıştı
Tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştı. Bu karar sonrası 1 Ağustos'ta başkanvekili seçimi yapılmıştı. Seçimi CHP’nin adayı Sibel Tan Çetinkaya 4 oy farkla kazanmıştı.
Seçimlerde CHP'den 28, Cumhur ittifakından 17 üye sandık başına gitmişti. AK Parti Grubu usulsüz oy sayımı yapıldığı ve seçim sürecinde hukuka aykırılıklar bulunduğu gerekçesiyle yargıya başvurmuştu.