Yalova'nın Çınarcık ilçesinde bir çöp evden, anne ve oğlunun yaşadığı yerden, 2 kamyon ve 2 çöp taksi dolusu katı atık, yaklaşık 2 ton ağırlığında çıkarıldı. Çamlık Mahallesi'nde bulunan bir apartmandan ikinci kattaki evden yayılan kötü koku üzerine belediye ekiplerine ihbar yapıldı.
Çınarcık Belediyesi Zabıta, Temizlik Hizmetleri ve İlaçlama Birimi ekipleri ihbarı değerlendirerek Dolu 1 Sokak'taki adrese gitti. Ekipler, şaşırtıcı bir manzara ile karşılaştı. Anne Y.K. ve oğlu C.K.'nin yaşadığı dairenin çöp haline geldiği tespit edildi.
Evin içinde uzun süredir bekleyen çürümüş gıda maddeleri, giysiler, pet şişeler, teneke kutular, poşetler ve kağıtlardan oluşan çöp yığınları Çınarcık Belediyesi ekipleri tarafından temizlendi. Evden, 2 kamyon ve 2 çöp taksi dolusu yaklaşık 2 ton atık çıkarıldı. Ekipler, daireyi ilaçlayarak dezenfekte etti.
Çöp evlerin arkasında ne var?
İstifleme Hastalığı
istifleme hastalığı (veya istifçilik), obsesif kompulsif bozukluğa benzeyen bir durumdur. Bu rahatsızlıkta kişiler, genellikle gereksiz ve işlevsiz eşyaları biriktirme eğilimindedir. Evet, çoğu zaman bu eşyaların kullanılma olasılığı düşük olmasına rağmen, kişi onları atmaktan kaçınır. Bu durum zamanla evde alan sıkıntısına ve çevresindeki insanlarla ilişkilerde zorluklara yol açabilir. Tedavi genellikle terapi ve gerektiğinde ilaç tedavisiyle yapılır. Terapi sürecinde kişi, düşüncelerini ve davranışlarını değiştirmeye yönelik destek alır.
istifleme hastalığı olan insanlar için eşyaların atılması veya biriktirilen nesnelerden kurtulma fikri oldukça rahatsız edici olabilir. Bu kişiler, eşyalarını atmaları durumunda huzursuzluk, kaygı veya panik hissedebilirler. Genellikle bu durum, evdeki alanın daralması, kötü kokuların oluşması gibi fiziksel sorunlara rağmen bile değişmez.
Ayrıca, aile bireyleri veya yakın çevre, yıllar içinde bu durumu fark eder ve uyarılarda bulunabilir. Ancak istifleme hastalığı olan kişiler, bu uyarılara rağmen eşyalarını atmaktan kaçınabilir ve biriktirmeye devam edebilirler. Bu durum zamanla aile içinde gerilimlere ve ilişkisel sorunlara yol açabilir, çünkü bu hastalık nedeniyle evde yaşam alanı daralır ve bu durum aile içi ilişkileri olumsuz etkiler.
İstifleme Hastalığının Nedenleri?
istifleme hastalığının temel nedenleri genellikle duygusal kökenlidir ve bu durumun arkasında çeşitli duygusal zorluklar yatabilir. Bir kişi, hayatında eksik hissettiği veya acı çektiği bir şeyin boşluğunu eşyaları biriktirerek kapatmaya çalışabilir. Bu durum, kişinin ileride psikolojik ve pratik sıkıntılar yaşamasına yol açabilir. Ancak bu durumların nedenleri anlaşılıp ortadan kaldırıldığında, kişi iyileşme sürecine girebilir.
İstifleme hastalığı genellikle şu durumlarla ilişkilendirilir:
- Ağır depresyon
- Bunama
- Psikoz
- Sevgi eksikliği
- Kariyer sorunları
Ağır depresyon, bunama veya psikoz gibi durumlar istifleme hastalığının nedeni olabilir. İstifleme hastalığı olan kişiler, biriktirdikleri nesnelerle duygusal bir bağ kurabilirler. Örneğin, sevgi eksikliği veya kariyer sorunları gibi duygusal boşluklar, kişiyi eşyalarla bağ kurmaya itebilir. Bu durumlar, psikolojik bir destekle ve nedenlerin anlaşılmasıyla çözüme kavuşturulabilir.