Yalova'da Elektrikli Bisikletlere İlgi Artıyor Yalova'da Elektrikli Bisikletlere İlgi Artıyor

Yalova'nın kestane balı, coğrafi işaret tescili alarak Türkiye'de 28. coğrafi işaret alan bal türü oldu. 380 arıcının 30 bin kovanla yılda yaklaşık 350 ton ürettiği bu özel bal, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı. İl Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova kestane balının özelliklerini açıklarken, yüzde 74'ten fazla kestane oranı ve 540 miligramın üzerinde prolin değeri gibi kriterlere vurgu yaptı.

Coğrafi işaretli Yalova kestane balının üretiminde belirli şartlar bulunuyor. Mayıs ayının 15'ine kadar üretim sahasına kovanların getirilmesi ve ormanlık alanlara maksimum 600 metre mesafede konaklama yapılması gibi detaylar, balın özelliklerini ortaya çıkaran unsurlar arasında yer alıyor. Ayrıca, balın içindeki eser miktardaki ıhlamurun aroması, Yalova kestane balını diğer ballardan ayıran bir lezzet katıyor.

Yalova Arıcılar Birliği Başkanı Hakan Gündüz, kestane balının yüzde 1'i aşmayacak şekilde ıhlamur balı ve karaçalı balı içermesi gerektiğini belirterek, bu belgenin üreticilere daha iyi fiyatlar sunma ve tüketicilere daha kaliteli bir bal ulaştırma imkanı sağlayacağını ifade etti. 850 gramlık ambalajda satışa sunulan Yalova kestane balının fiyatı 550 TL olarak belirlendi. Ayrıca, birlik ISO 9001 ve ISO 22000 belgelerine sahip olup, arıcılardan başlayıp kavanoza kadar olan süreçte kaliteyi ölçüleyen denetimler yapılmaktadır.

Editör: Ömer Faruk