Asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk zamın ardından birçok başlıkta artış beklentisi doğuyor.

Sakarya Hendek’te Fabrika Patlamasında Acı Haber: 1 Ölü, 30 Yaralı Sakarya Hendek’te Fabrika Patlamasında Acı Haber: 1 Ölü, 30 Yaralı

Örneğin, asgari ücretli bir çalışanın kıdem tazminatı tutarı 20 bin 2 liraya yükselecek. Bu, bir yıllık çalışmanın karşılığında brüt asgari ücret seviyesinde kıdem tazminatı hakkı kazanılmasını sağlıyor. Kıdem tazminatı tavanı, asgari ücrete göre değil, devlet memurlarına bir hizmet yılı için ödenen en yüksek emeklilik ikramiyesi miktarını aşamayacak şekilde yasal olarak belirlenmiş durumda. Şu anki kıdem tazminatı tavanı 23 bin 489 lira olarak uygulanıyor, ancak bu rakam Ocak ayında yeniden değerlendirilecek.

Öte yandan, işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık kazançlarını dikkate alıyor. İşsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise asgari ücretin yüzde 80'i olarak hesaplanıyor. Dolayısıyla, yeni asgari ücretle birlikte işsizlik ödeneği de artacak. Yeni asgari ücretin belirlenmesiyle, işsizlik ödeneğinin taban tutarı 7.940,33 lira, tavan tutarı ise 15.880,66 lira seviyelerine yükselecek.

Stajyerlere ödenen staj ücretleri de yeni asgari ücretle birlikte artacak. Staj yapanlar, net asgari ücretin yüzde 30'u oranında ücret alıyorlar, bu da yeni asgari ücretle birlikte artış gösterecek.

Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısını tamamlamayanlar için doğum ve askerlik borçlanması fırsatı sunuluyor. Ancak doğum ve askerlik borçlanması için günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az olmamak üzere belirlenmiş bir alt sınır bulunuyor. Bu sınırın 7,5 katından fazla borçlanma yapılamıyor. Şu anki 143,08 TL olan prim tutarı, yılbaşındaki artışla birlikte 213,18 TL'ye çıkacak.

Yeni asgari ücret belirlendikten sonra 65 yaş aylığı da 4 bin 747 liraya yükseldi.

Ayrıca, isteğe bağlı sigorta primleri en düşük 6 bin 399 lira, en yüksek 48 bin 5 lira seviyelerine ulaştı. Genel Sağlık Sigortası primleri aylık 599,44 lira, yıllık ise 7.200 liraya yükseldi.

Editör: Ömer Faruk