Erdem, bu manevrayı uygularken öncelikle kişinin sakinleştirilmesinin önemine dikkat çekti.
"Hastanın boğazına yabancı madde kaçtığında genellikle öksürme refleksi başlar. Vücut, bu maddeyi dışarı atmaya çalışır. Bu durumda hastanın öksürmesine müdahale etmemeliyiz. Ancak kısmi tıkanıklık tam bir tıkanıklığa dönüşürse müdahale etmemiz gerekebilir." dedi.
Tam tıkanıklık durumunda neler yapılması gerektiği konusunda bilgi veren Erdem, "Hasta öksüremeyecek, nefes alamayacak, konuşamayacak ve boğuluyorum işareti yapacak. Bu durumda hemen yanımızda olan birinden veya 112 Acil Sağlık Hizmetleri'nden ambulans talep etmeliyiz." diye konuştu.
Hemlich manevrasını açıklayan Erdem, "Bu manevrayı uygulamadan önce hastayı sakinleştirmeliyiz. Sonrasında ayaklarımızı dengeli bir şekilde yerleştirmeliyiz. Hastayı bir miktar eğdikten sonra, bir elimizle karın bölgesinden tutacağız. Hastayı eğdikten sonra, iki elin arasına güçlü bir şekilde vurup yukarıya doğru hareket ettireceğiz. Bu işlemi beş kez tekrarlayacağız. Eğer hâlâ çıkmazsa, karına baskı uygulamasını yapacağız. Yere sağlam basarak, bir eli yumruk yaparak hastanın diyafram boşluğuna yerleştireceğiz. Diğer elimizle baskı yaparak içeriye doğru iteceğiz. Bu da beş kez tekrarlanacak. Eğer hâlâ çıkmazsa, sırtına vuruş şeklinde devam edeceğiz." şeklinde açıklama yaptı.