Dünya

Yıkımın bitmediği Gazze'deki enkaz kaldırılmaya çalışılıyor

Gazze'de yıkımın hala devam ettiği bir ortamda, Filistinliler, İşgalci İsrail'in bombaladığı binlerce binanın enkazını sınırlı imkanlarla temizlemeye çalışıyor.

Abone Ol

İşgalci İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni hedef gözetmeksizin bombalayarak bölgeyi adeta bir inşaat alanına çevirdi. Yüzlerce binanın yıkıldığı, sokakların molozlarla kapanmış olduğu bu manzara, ölen 30 bin Filistinlinin acısının yanı sıra bombalardan kaçan vatandaşların, yardım için çalışan ambulansların ve kurtarma ekiplerinin geçişini neredeyse imkansız hale getiriyor.

7 Ekim'den bu yana devam eden yoğun bombardıman sonucunda Gazze Şeridi'nde yıkılan binlerce bina ve kapanan caddelerdeki molozlar, basit ekipman ve kısıtlı imkanlarla temizlenmeye çalışılıyor. Gazze'nin kuzeyindeki sivil savunma ekipleri, gönüllülerden oluşan bir çaba ile birkaç gün önce sokak ve caddelerin açılması için bir girişim başlattı.

Magazi Mülteci Kampı'nın ana girişindeki kitlesel yıkım ve beton yığınları, geçişi zorlaştırıyor. Ancak sınırlı imkanlarla çalışan ekipler, ellerindeki ufak tefek malzemelerle sabah erkenden kalkarak yıkılan binaları, kapanan caddeleri temizlemeye çaba harcıyorlar.

İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni bombalayarak bölgedeki belediyeye ait ağır ve orta ölçekli araçların yüzde 70'ini kasıtlı olarak hedef alarak hizmet dışı bıraktı. Gazze Belediye Başkanı Yahya es-Serrac, İsrail'in araçları kasıtlı olarak bombalayarak belediyenin hizmet verme kapasitesini önemli ölçüde azalttığını ifade etti.

Gazze'nin kuzeyindeki sivil savunma ekipleri, hayatın normale dönebilmesi için Cibaliya'da ana cadde ve yolları açmaya çalışıyor. İsrail'in sürekli bombardımanı nedeniyle kapanan yolların açılması için günlerdir süren çabalarıyla, sivil savunma ekipleri yaşamı tekrar düzene sokma çabasında.

Ancak İsrail'in hedef aldığı araçlar arasında sivil savunma ekipleri de bulunuyor. Gazze'nin kuzeyinde görev yapan sivil savunma personeli, saldırılarda yaşamını yitiren veya yaralananların çoğunu kaybetti. İsrail'in ambulansları sık sık hedef alması, bölgede acil yardım ve kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor. Gaza'daki hükümet medya ofisinin verilerine göre, saldırıların başlangıcından bu yana sivil savunma biriminden yaklaşık 45 kişi hayatını kaybetti ve tamamen tahrip olan ambulansların sayısı 121'e ulaştı.