Haber Merkezi-Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler çatısı altında faaliyetlerini sürdüren bir kuruluş olarak, Çinli bir kadının grip ve ölümcül kuş gribine maruz kalarak hayatını kaybettiğini duyurdu. 60'lı yaşlarında olduğu belirtilen kadının, ölümcül kuş gribi ve grip hastalığına yakalanarak vefat ettiği belirtildi.

İlk kez bir kadının çifte kuş gribinden hayatını kaybettiği bu olayda, kadının ölümünden kısa bir süre önce bir ördek satın aldığı ve bu ördekten bulaşan hastalığın ölümüne neden olduğu açıklandı. DSÖ, kadının H10N5 ve H3N2 virüslerine maruz kaldığını belirtti.

H10N5'in kuş gribi olduğu belirtilirken, bu iki virüsün birleşmesinin ölümcül etkisi olduğu da ifade edildi. Anhui bölgesinde yaşayan kadının öksürük, boğaz ağrısı ve yüksek ateş gibi belirtiler gösterdiği ve bu belirtilerden sonra 3 gün içinde hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

Uzman Doktor Yumuk: "Kalp Ne Kadar Yavaş Atarsa Kalp Sağlığı O Kadar Uzun Olur" Uzman Doktor Yumuk: "Kalp Ne Kadar Yavaş Atarsa Kalp Sağlığı O Kadar Uzun Olur"

Hastaneye kaldırıldıktan 5 gün sonra ise Zheijang'taki daha büyük bir hastaneye nakledildiği belirtildi. Çinli yetkililer, kadının testlerinin yapıldığını ancak kısa bir süre sonra hayatını kaybettiğini duyurdu.

DSÖ sözcüsü, "Hasta, 26 Kasım 2023 tarihinde bir ördek satın alarak canlı kümes hayvanlarına maruz kalmıştır. Buzdolabında saklanan ördek etinden alınan yedi örnekte H10N5, iki örnekte ise N5 pozitif çıkmıştır. Hastanın domuzlarla ya da diğer memelilerle herhangi bir teması olmamıştır. Evinden çevresel örnekler toplanmış ve tüm testler negatif çıkmıştır. İnsanlarda görülen kuş gribi enfeksiyonları, diğer belirtilerin yanı sıra yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve kas ağrılarına neden olabilir" şeklinde konuştu.

Yetkili, "Virüs ve enfekte olmuş konakçı ile ilişkili faktörlere bağlı olarak, hastalık hızla ciddi akciğer enfeksiyonu (pnömoni), akut solunum sıkıntısı sendromu ve hatta değişmiş zihinsel durum veya nöbetlere ilerleyebilir. Sınırlı veri nedeniyle, hayvan popülasyonları arasında H10N5 virüslerinin epidemiyolojisini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. H10N3 gibi diğer H10Nx alt tipleri ile insan enfeksiyonlarının sporadik doğası göz önüne alındığında, virüsün özellikle kuş popülasyonlarında yayılmasını izlemek için gözetim önemlidir" şeklinde açıklama yaptı.

DSÖ yetkilileri ayrıca yüksek riskli ortamlardan uzak durulmasını tavsiye etti.

Editör: Ömer Faruk