Faydalı Bilgiler

Zilhicce Ayının İlk Dokuz Gününü Oruçla Geçirmenin Önemi ve Ecri

Zilhicce ayının ilk dokuz günü oruç tutmanın fazileti ve bu ibadetin Allah'ın rızasını kazanmada önemi üzerine bilgi. Ayrıca Arefe gününün özel kefaret sağlayan bir gün olduğu vurgulanmaktadır.

Abone Ol

Zilhicce Ayının İlk Dokuz Gününü Oruçlu Geçirmenin Ecri Hakkında Bilgi

Zilhicce ayının ilk dokuz günü, hac ibadetinin en değerli rükünlerinin yerine getirildiği önemli günlerdir. Bu günler, Allah Teâlâ tarafından övülerek kasem edilen on gece arasındadır. Fecr suresinde Allah (cc) şöyle buyurur: "(yemin olsun) on geceye" (Fecr 2). Bu on gece, zilhicce ayının ilk on gecesi, hicrî yılın birinci ayı olan muharremin ilk on gecesi, ramazanın ilk veya son on gecesi olduğuna dair farklı rivayetler bulunmaktadır. Ancak, zilhiccenin ilk on gününün manası tercih edilmektedir (Kur'an Yolu Tefsiri V, 617).

Abdullah İbn Abbas'ın (radiyallahu anhuma) rivayet ettiği bir hadiste Resulullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurmuştur: "Kendisinde salih amel işlenen günlerin Allah'a en sevimlisi (zilhicce'nin ilk) on günüdür." Sahabiler, "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda yapılan cihad da mı (o günler kadar sevimli) değildir?" diye sordular. Resulullah (aleyhissalatu vesselam), "Evet, Allah yolunda yapılan cihad da! Ancak canı ve malıyla cihada çıkıp da onlardan hiçbir şeyi geri döndürmeyen (yani şehid olan) hariçtir." dedi (Buhârî, 'İdeyn 11, No: 969).

Zilhicce ayının onuncu günü, hicri takvimde kurban bayramının birinci gününe denk gelir. Bu günde oruç tutmak haramdır. Ancak, zilhicce'nin ilk dokuz gününü oruçla geçirmenin ecri büyüktür. Hz. Hafsa annemiz şöyle der: Resulullah (aleyhissalatu vesselam) zilhiccenin dokuz günü, Âşûrâ günü, her aydan üç gün ve ayın ilk Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutardı (Nesâi, Sıyâm 83, No: 2417). Bunlardan özellikle Arefe gününü oruçlu geçirmenin ecri daha büyüktür. Ebu Katâde (radiyallahu anh) der ki: Resulullah'a (aleyhissalatu vesselam) Arefe günü orucu sorulduğunda kendisi şöyle buyurdu: "(Bu günde oruç tutmak) geçmiş senenin ve gelecek senenin günahlarına kefarettir" (Müslim, Sıyâm 197, No: 1162).

Fetva Kurulu