Araç muayenesini yaptırmayan sürücüler, belirlenen cezalara maruz kalabilirler ve bu cezalar zaman içinde artış gösterebilir.

Araç muayenesi sürecinde, otomobil sahipleri ilk aşamada standart bir ceza ile karşılaşacaklar. Bu ceza, belirli bir süre içinde ödenmezse miktarında artış olacaktır.

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın Konuşması Öncesi Altın Fiyatları rekor kırdı ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın Konuşması Öncesi Altın Fiyatları rekor kırdı

Özellikle farklı sebeplerden dolayı muayene yaptıramayan otobüs sahipleri, güncellenmiş yaptırım kapsamında 951 TL ceza ödemek zorunda kalabilirler. Ancak araçları 1 hafta içinde muayeneden geçirilirse, bu ceza miktarı 713 TL'ye düşecektir.

Gecikme bedeli konusu da gündeme geldi. Araç muayenesi, devletin önemsediği bir konu olarak karşımıza çıkıyor ve düzenli olarak muayene yaptırmayanlar için çeşitli yaptırımlar öngörülmüştür. Muayene yapılmayan her ay için gecikme bedeli, muayene ücretinin %5'i kadar olacaktır. Güncellenmiş yaptırımlarla birlikte bu bedel, 951 TL olarak belirlenmiştir. Ancak araç sahipleri araçlarını bir hafta içinde muayeneden geçirirse, bu ceza miktarı 713 TL'ye düşecektir.

Ayrıca, her yıl ödenen araç muayene ücretlerinde 2024 için yapılan güncellemeler de dikkat çekiyor. Motosiklet, motorlu bisiklet ve traktör muayene ücreti 927 TL iken, otomobil, kamyonet, minibüs ve römork gibi arazi taşıtları için 821 TL olarak belirlenmiştir. Kamyon, çekici, otobüs ve tır sahipleri için ise bu tutar 2.432 TL'dir. Muayene ücretleri, kredi kartı ve nakit olarak ödenebilir, ancak kredi kartıyla ödeme durumunda ek bir komisyon ücreti talep edilmektedir. Muayene süresini geçiren araç sahiplerine her ay için muayene ücretinin %5'i kadar ceza uygulanmaktadır.

Araç muayenesi nedir, nasıl yapılır?

Araç muayenesi, trafiğe çıkan her aracın belirli periyotlarda zorunlu olarak geçmesi gereken bir denetim sürecidir. Bu denetim, aracın ve trafikteki diğer araçların güvenliği için önemlidir. Ticari araçlar için yılda bir, binek araçlar için ise iki yılda bir olmak üzere belirli aralıklarla yapılmalıdır. Bu muayene, devletin zorunlu kıldığı bir kontrol mekanizmasıdır ve TÜVTÜRK tarafından yürütülmektedir.

Araç muayenesine gitmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır:

Araç üzerindeki borçların olmaması: Araç muayenesi öncesinde, araç sahibinin üzerindeki trafik cezaları, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ve diğer borçları ödenmiş olmalıdır. Bu nedenle, muayene öncesi Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sayfasından borç sorgulaması yapılmalı ve varsa borçlar kapatılmalıdır.

Trafik sigortasının yapılmış olması: Muayene sırasında aracın trafik sigortasının güncel ve aktif olup olmadığı kontrol edilir. Muayeneye gitmeden önce aracın trafik sigortasının yapılmış olduğundan emin olunmalıdır.

Ruhsat ibrazı: Muayene esnasında aracın ruhsatı yetkililere ibraz edilmelidir. Bu nedenle muayeneye giderken aracın ruhsatının yanında bulundurulmalıdır.

LPG/CNG'li araçlar için belgeler: LPG veya CNG yakıt sistemine sahip araçlar, muayene öncesinde bu sistemlere ait belgeleri hazır bulundurmalı ve üzerindeki etiketlerin okunabilir durumda olmasına dikkat edilmelidir.

Araç sahibi değilseniz: Eğer araç size ait değilse, aracı muayeneye getirirken T.C. kimlik numarası, nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport gibi kimlik belgeleri yanınızda bulundurulmalıdır.

Araç muayenesi için randevu almak ve muayene durumu sorgulamak için E-devlet üzerinden ya da TÜVTÜRK resmi web sitesi üzerinden işlemler gerçekleştirilebilir. Randevu almak için plaka numarası, ruhsat seri numarası ve muayene yapılacak şehir bilgileri girilerek uygun tarih ve saat seçilebilir.

Araç muayenesi sırasında aracın çeşitli alanları kontrol edilir, bunlar arasında:

Araç tanımlaması ve ruhsat kontrolü
Aydınlatma sistemleri
Fren sistemleri
Motor kontrolü
Şasi kontrolü
Lastik ve jant kontrolü
Muayene sürecinin ardından, araçla test sürüşü de gerçekleştirilebilir. Araç muayenesi sonucunda olumsuz bir durumla karşılaşmamak için düzenli bakım ve onarımlar önemlidir.

Mercedes-Benz Koluman, araç sahiplerine bakım ve onarım hizmetleri konusunda destek sağlamaktadır. Periyodik bakımların düzenli olarak yapılması, olası sorunları minimize etmek adına önemlidir. Koluman, kullanıcılarına sorunsuz yolculuklar için daima yardımcı olmaktadır.

Editör: Ömer Faruk