Faydalı Bilgiler

Allah, Dünyadaki Kötülüklere Neden İzin Veriyor?

Abone Ol

Bazı insanlar, "Allah, dünyadaki zulüm, haksızlık ve kötülükleri neden engellemiyor?" diye soruyor. Bu soruya İslam'ın bakış açısıyla verilen yanıtlar önemlidir.

Allah bir şeyi yaratırken, onun hayırlı sonuçlar doğurması için yaratır. Kainattaki düzeni ve güzelliği gözlemlediğimizde, her şeyin bir amacı olduğunu ve eksiksiz bir düzenin varlığını görebiliriz. Ancak, insanlar kendi iradeleriyle bu hayırlı şeyleri kötülüğe çevirebilirler. Örneğin, ateşin yaratılması hayırlıdır, çünkü insanlar onunla ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Fakat bir kişi elini ateşe sokarsa, ateş o kişi için zararlı olur. Allah, kainatta belirli kanunlar koymuştur ve bu kanunlara uyduğumuzda fayda sağlarız, uymadığımızda ise zarar görürüz.

İnsanlar için de benzer bir durum söz konusudur. Kur'an-ı Kerim, Allah'ın insanları kendisine ibadet etmeleri ve kötülüklerden uzak durmaları için yarattığını belirtir. Bu emirleri dinlemeyenler ise cezalandırılacaktır. Allah'ın dünyadaki kötülüklere doğrudan müdahale etmemesi, dünyanın bir imtihan yeri olmasındandır. Bu dünya, doğru ve yanlış yapanların serbest bırakıldığı bir imtihan salonudur. Eğer yanlış yapanlara müdahale edilseydi, imtihanın bir anlamı kalmazdı.

Musibete uğrayan kişiler için bu musibetler rahmet olabilir. Günahları varsa bu musibetler onlara kefaret olur, günahları yoksa gelecekteki günahlarına kefaret olur. Musibetler, kişinin cennete gitmesine vesile olabilir. Olayların iç yüzünü bilemediğimiz için zahiren kötü görünen olayları hemen kötüye yorumlamak yerine, sabredip şükretmek ve mükafatını düşünmek gerekir.

Bir hadis-i şerifte, "Belaların en büyüğü peygamberlere, sonra evliyaya, sonra diğer has kullara gelir" buyrulmaktadır (Münâvî, Feyzü’l-Kadîr, 1/519, no: 1056; el-Hâkim, el-Müstedrek, 3/343). Bu, imtihanların büyük sonuçlar doğuracağını gösterir. Kaderin her şeyi güzeldir; şer gibi görünen şeylerin bile hayırlı neticeleri olabilir.

İnsan, kendi bedenini ve ruhunu düşünmeli ve her şeyin en güzel şekilde yaratıldığını anlamalıdır. İç dünyamızda ve dış alemdeki her şey, Allah'ın hikmetiyle yaratılmıştır. Nefsimize hoş gelmeyen olaylarda bile bir rahmet tecellisi aramalıyız. "Allah'a karşı hüsnüzan ibadettir" hadisi, olayları olumlu bir şekilde değerlendirmemizi teşvik eder.

Kısacası, dünyadaki kötülükler, insan iradesi ve imtihan gereği var olur. Allah'ın hikmetiyle bu olayların da hayırlı sonuçları olabilir. Müslümanlar, karşılaştıkları zorluklarda sabır göstermeli ve Allah'ın rahmetine güvenmelidir.