Güncel

Asgari ücret bu hafta içinde belli olacak

Asgari ücretin yeni yılda geçerli olacak miktarı üzerine yapılan çalışmalarda taraflar, müzakerelerde belirli bir noktaya geldi. Üçüncü toplantı bu hafta yapılacak ve nihai kararın bu toplantının ardından açıklanması bekleniyor.

Abone Ol

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret belirlenme süreci devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 11 Aralık'ta, ikinci toplantısını ise 18 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirdi ve taraflar müzakerelerini sürdürüyor.

Görüşmelerde belirli bir aşamanın geride bırakıldığı öğrenilirken, nihai kararın, devam eden pazarlıkların ardından bu hafta içinde açıklanması bekleniyor.

Akbaşoğlu: Yüzde 50'ye Yakın Zam Bekleniyor

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, katıldığı bir televizyon programında asgari ücret sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Asgari ücretle ilgili alım gücünü artıracak bir perspektif sunacaklarını ve enflasyona ezdirmeyeceklerini belirterek, üçüncü görüşmenin önümüzdeki hafta yapılacağını ve kararın cuma gününe kadar belli olacağını ifade etti.

Asgari Ücretin Belirlenmesi

Asgari ücret, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Komisyon, aralık ayında dört kez toplanır ve en az 10 üyenin katılımıyla karar alır.

Asgari Ücret ve Maliyeti

Aylık brüt asgari ücret 13.414,50 TL iken, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11.402,32 TL olarak uygulanır. Bir işçi için asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 15.762,04 TL'dir. Bu maliyetin 13.414,50 TL'si brüt asgari ücret, 2.079,25 TL'si sosyal güvenlik primi ve 268,29 TL'si işveren işsizlik sigorta priminden oluşur.