Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), "Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı"nı yayımlayarak, kira ödemelerinde önemli değişiklikler öngören düzenlemeleri kamuoyunun görüşüne sundu.

Mevcut uygulamaya göre, iş yeri kira ödemeleri herhangi bir tutar sınırı olmaksızın banka veya PTT aracılığıyla yapılmak zorundayken, konut kiralarında bu sınır 500 TL idi. Yeni taslak, bu sınırı kaldırıyor ve tüm kira ödemelerinin banka veya PTT üzerinden gerçekleştirilmesini zorunlu hale getiriyor.

Cezalar Artıyor

Boykot Nedeniyle Burger King Türkiye'de İsim Değişikliğine Gitti: Yeni Adı "Börgır" Boykot Nedeniyle Burger King Türkiye'de İsim Değişikliğine Gitti: Yeni Adı "Börgır"

Taslağa göre, kira ödemelerini banka veya PTT üzerinden yapmayan ve elden ödeme gerçekleştiren taraflar için cezalar da ağırlaşıyor. Elden ödeme yapanlara, her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu ceza tutarı, asgari 5 bin TL olacak. Mevcut durumda ise ceza oranı yüzde 5 ve en az 3 bin TL olarak uygulanıyordu.

Kiracının, ödemenin elden yapıldığını beyan etmesi ve bunu 5 iş günü içinde Gelir İdaresi’ne bildirmesi halinde, kendisine ceza uygulanmayacak. Ayrıca, bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezalarının üst sınırı da önemli ölçüde artırılıyor. Mevcut sınır 8,7 milyon TL’den 20 milyon TL’ye yükseltiliyor.

Kısa Süreli Kiralamalar da Kapsamda

Taslak düzenlemede, haftalık ve günlük gibi kısa süreli konut kiralamaları da tevsik kapsamına dahil ediliyor. Bu tür kira ödemeleri de banka veya PTT üzerinden yapılmak zorunda olacak.

Yapılacak bu değişiklikler, kira ödemelerinde daha fazla şeffaflık ve denetim sağlama amacı taşıyor.

Editör: Masume Masume