Güncel

Batı Şeria'da 7 Ekim'den Beri 4 Bin 795 Filistinli İşgalci Siyonistler Tarafından Esir Alındı!

Filistin'deki ilgili kurumlar, işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana 4 bin 795 Filistinlinin işgalci siyonistler tarafından esir alındığını duyurdu.

Abone Ol

Filistinli Esirler Kulübü ve Esirler ve Eski Esirlerle İlişkiler Komisyonu, işgal altındaki bölgelerdeki Filistinlilerin durumuyla ilgili ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada, işgalci güçlerin bugün itibariyle Tulkerim, Ramallah, El Halil ve Beytüllahim bölgelerinden 12 Filistinliyi daha esir aldığı bilgisine yer verildi.

Bu son olayla birlikte, 7 Ekim'den bu yana Kudüs dahil Batı Şeria'da işgalciler tarafından esir alınan Filistinli sayısının 4 bin 795'e ulaştığı belirtildi. Açıklamada, Gazzelilerin bu esir sayısına dahil edilmediği vurgulandı.

İsrail esirlere nasıl davraniyor?İsrail’in serbest bıraktığı esirler insanlık dışı muameleyi anlattı:

ÇOK İŞKENCE GÖRDÜK

İşgalci İsrail'in geçici ateşkes kararının ardından gerçekleşen esir takasında serbest bırakılan 16 yaşındaki Filistinli Usame Usame Nayif Marmaş, cezaevinde yaşadığı zorlukları anlattı:

"Haftalık olarak bize şiddet uygulamaya gelirlerdi. Bütün eşyalarımızı, örtülerimizi ve yataklarımızı bile alıp götürmüşlerdi." Çok fazla işkence gördük, işkence sırasında 4 arkadaşımız şehit oldu. Giydiklerimiz beyazdı ama işkenceden çıkarken akıttığımız kan yüzünden kıyafetlerimiz kırmızıya boyandı.

TUVALETE GİTMEK BİLE YASAKTI

İsrail ve Filistin arasında 24 Kasım'da gerçekleşen esir takası anlaşması sonucunda dün serbest bırakılan İsrail hapishanelerindeki en yaşlı kadın mahkum Maysoon Al-Jabali ve çocuk mahkum İbrahim Taamra, hapishane deneyimlerini paylaştı. Al-Jabali tutuklanma tarihini 29 Haziran 2015 olarak belirterek esir takası anlaşması kapsamında özgürlüğüne kavuştuğunu ifade etti.

Al-Jabali, 7 Ekim'den sonra her şeyin daha da kötüye gittiğini belirterek, kadın mahkumların mahremiyetinin hiçe sayıldığını ve gardiyanların tuvalet kullanımını belirli saatlerle sınırladığını dile getirdi.

"SU BİLE VERİLMİYORDU"

Al-Jabali, gardiyanların kadın mahkumları taciz ettiğini, üzerlerine gaz sıktığını ve koğuşların aşırı soğuk olduğunu belirterek, mahkumların su bile almasının engellendiğini ifade etti. Ayrıca, hastalanan mahkumların doktora götürülmediğini dile getirdi ve cezaevinde hayatını kaybeden Filistinlilerin büyük üzüntüye sebep olduğunu vurguladı. Al-Jabali, çatışmalarla ilgili gelişmeleri yeni gelen mahkumlar aracılığıyla öğrendiklerini aktardı.

İsrail, Filistin esirlerine insanlık dışı muamelede bulunurken, Hamas tarafından serbest bırakılan İsrailli esirlerin sağlıklı bir durumda olmaları dikkat çekti. Öyle ki, Facebook ve Instagram, Hamas üyelerine el sallayan İsrailli esirlerin serbest bırakılma anına ait videolarına sansür getirdi.

İSRAİL ESİRLERİ BASINDAN SAKLIYOR

İsrail, Gazze'den gelen esirleri mutabakat gereği ülkedeki farklı hastanelere yerleştirerek karantinaya aldı. Esirler, yalnızca hastanelerde yakınları ve sevdikleriyle görüşebiliyor. Ancak şu ana kadar Gazze'den gelen esirler ne İsrail ne de uluslararası medyaya konuşma imkanı bulabildi.

İsrail, Gazze'den serbest bırakılan esirlerin hastanelere nakledilmesi ve aileleriyle buluşmalarına ilişkin görüntüleri sadece resmi kanallar aracılığıyla paylaşıyor.

Öte yandan, İsrail'in esir takası kapsamında hapishanelerden serbest bırakılan Filistinli kadınlar ve çocuklar, demir parmaklıkların ardından yaşadıkları baskıyı, sözlü ve fiziksel şiddeti ile aşağılanmayı dünya kamuoyuna duyurabilmek için mikrofonlara uzanmaya çalışıyor.