Sağlık

Covid-19'un Yeni Varyantı "FLiRT" Hızla Yayılıyor!

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, "FLiRT" adı verilen yeni Covid varyant grubu dünya genelinde baskın hale geldi. Aşıların bu yeni varyanta karşı etkili olması bekleniyor.

Abone Ol

Covid-19 virüsü, mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ederken "FLiRT" isimli yeni bir varyant ile hızla yayılmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, FLiRT adı verilen bu yeni Covid varyant grubu dünya genelinde baskın hale geldi.

Covid-19 vakaları dünya genelinde düşüş gösterse de bazı bölgelerde artış yaşanıyor. FLiRT, Omicron varyantından mutasyona uğrayan ve baskın hale gelen JN.1'in türevi olarak biliniyor. Semptomları diğer Covid-19 türleriyle aynı olup, aşıların bu yeni varyanta karşı etkili olması bekleniyor.

Nisan ayında ortaya çıktığı belirtilen FLiRT varyantları (iki mutasyonunun teknik adlarının birleşimi), ilk olarak ABD'deki atık sularda tespit edildi. Bu yöntem, semptomlar gözlemlenmese bile bir toplulukta dolaşan Covid izlerini tespit etmek için kanalizasyonun test edilmesiyle gerçekleştirildi.

FLiRT varyantının yayılımı, Covid-19'un hala dünya genelinde bir tehdit olduğunu ve sürekli olarak izlenmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Dünya Sağlık Örgütü, varyantın yayılımını izlemeye devam edecek ve halk sağlığı önlemlerinin güncellenmesini sağlayacak.