Güncel

Deprem Uzmanları Açıkladı: Yakın Zamanda 5-6 Büyüklüğünde Depremler Bekleniyor

Son zamanlarda yaşanan ardı ardına gelen depremlerin ardından uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin artçı sarsıntılarının 1-2 yıl daha devam edebileceği ifade edildi.

Abone Ol

Uzmanlar, ayrıca 5-6 büyüklüğünde depremlerin meydana gelebileceğine dikkat çekti. Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremi takip eden saatlerde 4.5 büyüklüğünde başka bir deprem daha kaydedildi. Birkaç gün önce ise Yeşilyurt merkezli meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem, paniğe neden olmuş ve 23 kişi yaralanmıştı.

Depremler Endişe Verici Boyutta
Son dönemde meydana gelen 5 civarındaki depremler, bölge halkında endişe yaratırken, uzmanlardan önemli açıklamalar geldi.

1-2 Yıl Süreyle 5-6 Büyüklüğünde Depremler Bekleniyor
Deprem uzmanları Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Dr. Süleyman Basa, yaptıkları açıklamalarda dikkat çekici bilgiler sundu.

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin artçı sarsıntılarının 1-2 yıl boyunca devam edebileceğini ifade eden uzmanlar, tüm yer katmanlarının aynı hızla hareket etmediğini ve yeni depremler meydana gelebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Okan Tüysüz, 5 ve 6 büyüklüğünde depremlerin meydana gelebileceğini belirtirken, "Bölgedeki artçı depremler bir yıl veya daha fazla sürebilir. Artçı depremler, ana depremin büyüklüğünün bir kademe altında gerçekleşebilirler" dedi.

Depremin Doğası ve Etkisi
Yer kabuğunun katmanlar halinde olduğuna dikkat çeken Dr. Süleyman Basa ise, "Normalde bu tür büyük sarsıntılar, belirli bir düzeyde daha düşük büyüklükte artçı depremlerle sonuçlanır. Örneğin, ana deprem 7.8 büyüklüğünde ise artçılar 6.7 büyüklüğüne kadar olabilir. Zaten bu büyüklükte de artçılar yaşandı. Ancak 5.5 büyüklüğünün altında da artçılar normaldir. Çünkü bir deprem olduğunda tüm katmanlar aynı anda hareket etmez. Bazı sert katmanlar gecikir ve basınç arttıkça dengeyi sağlar. Bunu pasta tabakları gibi düşünün. Bir tabağı ittiğinizde diğerleri de yanına gelir. Yani doğal olarak denge sağlanır. Bu tür bölgede artçı depremleri 1-2 yıl daha hissedebiliriz. Bu tür depremlerde orta ve ağır hasarlı yapılar zarar görebilir" şeklinde konuştu.

Google'ın Deprem Bildirim Sistemi
Malatya'daki 5.3 büyüklüğündeki depremin öncesinde Google'ın Android telefonlarda bildirimle uyarma sistemi merak konusu oldu.

Bu konuda bilgi veren Tüysüz, "Depremler sırasında iki farklı dalga yayılır. Biri diğerinden daha yavaş ilerler. Hızlı dalgayı ölçerek arkasından gelecek dalga hakkında tahminde bulunabilirsiniz. Sistem bu prensibe dayanır. Ancak zaman farkı çok kısa olduğundan pratikte pek kullanışlı değildir. Zaman farkı yerin derinliğine göre 5, 10 veya 20 saniye olabilir. Depremin merkezi uzaksa bu süre daha uzun olur. İstanbul gibi bölgelerde böyle bir sistem bulunmaktadır. Ancak genellikle elektrik ve doğal gaz kesimleri için kullanılır" dedi.

P ve S Dalgalarının Önemi
Basa ise, P ve S dalgaları ile depremin saniyeler öncesinden tahmin edilebildiğini belirtti. Ayrıca, deprem öncesi elektrik ve su kesintisi yapabilen sistemlerin bulunduğunu ifade etti. Bu tür sistemlerin dünya genelinde kullanıldığını belirten Basa, Google'ın hangi sistemi kullandığına dair bilgisi olmadığını ancak deprem öncesi sinyalleri ölçebilen cihazların olduğunu ve bu sayede 10-15 saniye önceden uyarı sistemlerinin aktif olduğunu söyledi.