Güncel

Diyarbakır'da 451 bin metrekare peyzaj çalışması yapıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezi ve ilçelerde vatandaşların hem dinlenmesi hem de hoşça vakit geçirmesini sağlamak amacıyla 2023’te 9 önemli projeyi tamamlayarak hizmete açtı.

Abone Ol

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, 2023 çalışma takvimini hayata geçirerek geniş katılıma hitap eden önemli projeleri başarıyla tamamladı.

Ekipler, Devegeçidi Piknik Alanı, Selahattin Eyyubi Uyanış Gençlik Kampı, Diyarbakır Merkez Camii Çevre Düzenlemesi, Sur Dışı Ben u Sen Peyzaj Düzenlemesi, Hani Şifalı Su Çevre Düzenlemesi, Eğil İlçe Girişi Çevre Düzenlemesi, Dicle İlçesi Huzur Parkı, Ergani Millet Bahçesi ve Silvan 1. Kılıçaslan Kent Meydanı'nı tamamlayarak vatandaşlara sundu.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surları'nın dış kısmında başlattığı "Benusen Peyzaj ve Çevre Düzenleme" projesinde alt yapı çalışmalarını tamamladı. Bu proje kapsamında 33 bin metrekarelik alan yenilendi. Tarihi Diyarbakır Surları'nın görkemini ortaya çıkarmak adına 12 bin 205 metrekarelik bölge çimlendirildi ve 9 bin 875 metrekarelik alan bitki dikimine uygun hale getirildi. 303 ağacın yanı sıra 10 farklı türde 8 bin çalı, Mardin Kapısı'ndan Benusen'e kadar olan bölgeye dikildi. Ziyaretçilerin tarihi Surları rahatça gezebilmesi için 3 bin metrekarelik alan bazalt ile kaplanarak yürüyüş yolu oluşturuldu. Ayrıca, 1185 metrekarelik farklı noktalarda 4 seyir terası oluşturularak Benusen Vadisi'nin manzarası vatandaşlara sunuldu.

Vatandaşların konforu için düşünülen projede 6 yönlendirme panosu, 29 bilgilendirme panosu, 35 oturma birimi, 40 çöp kovası, çeşme ve bisiklet park alanları da yer aldı.

Toplamda 451 bin 420 metrekarelik alanda yapılan peyzaj çalışmaları sayesinde çocuklar, gençler ve kadınlara birçok aktivite yapma olanağı sağlandı. Ayrıca, 2023 yılında 3 milyon 354 bin bitki toprakla buluşturularak şehir daha yeşil bir görünüme kavuştu.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, 17 ilçede çocukların eğlenceli zaman geçirmeleri için oyun grupları monte etti ve tüm parklarda kırılan çocuk oyun gruplarını yeniledi. Ayrıca, ihtiyaç duyulan yeşil alanlara çatılı piknik masaları yerleştirilerek kent mobilyalarının bakım ve onarımı yapıldı.

Budama ekibi, 12 bin 520 dönüm çim alanın bakımını gerçekleştirdi ve ağaçların sağlıklı gelişmesini sağlamak için 72 bin ağacın budamasını yaptı. Sulama ekibi, yaz aylarında mevsim normalleri üzerinde seyreden hava durumu nedeniyle yeşil alanların zarar görmemesi için sulama işlemi gerçekleştirdi.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, 2023 yılında gerçekleştirdiği projelerle kent merkezinin estetik görünümünü artırdı ve vatandaşlara daha yeşil ve konforlu alanlar sunarak çeşitli aktiviteler yapma imkanı tanıdı. Ayrıca, 2024 yılında tamamlanması planlanan 4 projede çalışmalarına devam ediyor.