Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 1 Eylül’de Bişkek’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin olumlu geçtiğini ve yakın zamanda Moskova’yı ziyaret etme konusunda anlaştıklarını açıkladı.
Paşinyan, görüşmede Ermenistan-Rusya ilişkilerinin pratikte ne ifade ettiğinin yeniden değerlendirilmesi konusunda fikir birliği oluştuğunu, iki ülkenin hangi konularda ortaklaştığının ve hangi başlıklarda görüş ayrılığı bulunduğunun ortaya konulacağını belirtti.
Paşinyan, Rusya'nın nükleer enerji şirketi Rosatom'un Ermenistan'da yeni bir nükleer santral inşa edilmesine ilişkin teklif sunacağını söyleyerek, kararın jeopolitik tercihe göre alınmayacağını vurguladı.
Ermenistan Başbakanı, “fiyat ve kalite açısından en iyi oranı” sunan şirketin tercih edileceğini kaydetti.
Ermenistan'daki Rus askeri varlığının geleceğine ilişkin de mesaj veren Paşinyan, Gümrü'deki Rus askeri üssünün ülkesi açısından hayati öneme sahip olmadığını söyledi.
Paşinyan, Rusya'nın üsten çekilmeye karar vermesi halinde buna itiraz etmeyeceklerini, ancak Moskova'nın üssü korumak istemesi durumunda da konuyu müzakere etmeye hazır olduklarını ifade etti.
Putin de daha önce, Ermenistan'ın Rus askeri üssüne ihtiyaç duymadığına karar vermesi halinde Rus askerlerinin ülkeden “yarın bile” ayrılabileceğini bildirmişti.