Özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bitkilerin satıldığı Şanlıurfa Haşimiye Meydanında bulunan Aktar Pazarında yoğunluk yaşanıyor.
Şanlıurfalılar, havaların soğumasının neden olduğu soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmak için aktarlara yöneldi.
Soğuk kış günlerinin yaklaşmasıyla vücut direncini korumak için vatandaşların bitkisel tedaviye rağbet ettiğini ifade eden aktarlar, en fazla zencefil, zerdeçal, kuşburnu, tarçın, ıhlamur ve kış çayları başta olmak üzere bitkisel ürünlerin tercih edildiğini belirtti.
'Zencefile bir talep var'
Mehmet Gişioğlu
Bitkisel ürünlere rağbetin arttığını belirten aktar Mehmet Gişioğlu, 'Vatandaşlarımız ıhlamur, papatya, kekik, kuşburnu, adaçayı, taze zencefile rağbet ediyor. Soğuk algınlığı, astım, bronşit, öksürük, nefes darlığı, bağışıklık sistemini güçlendirmek, mide rahatsızlığı ve mide soğuk algınlığı için saydığım bitkileri tavsiye ediyoruz. Şu anda zencefile bir talep var. Kışın taze zencefilin mevsimi olur.' dedi.
Vatandaşların hasta olmadan önce bitkisel ürün almasını tavsiye eden Gişioğlu, 'Kışın en çok yaşanan rahatsızlık soğuk algınlığıdır. Havaların bir soğuk bir sıcak olmasından dolayı ve bağışıklık sistemi zayıf da olunca çabuk hasta olubiliniyor. O yüzden hasta olmadan önce kullanılmalı. Günde bir bardak da olsa içtikleri zaman bağışıklık sistemi güçlenir. Kolay kolay da hastalanmazlar.' şeklinde konuştu.
'Vatandaşlar hasta olmadan önce aktara gelsin'
Eczanede satılan ilaçları ve internette satılan bitkisel ilaçları önermeyen Gişioğlu, 'Hastane ilaçlarını tavsiye etmiyorum. Sattığımız ürünler zaten doğaldır. Ihlamurun bronşu açma özelliği var. Tarçın, enfeksiyon ve iltihaba karşı iyidir. Taze zencefil ve adaçayı farenjit, boğaz ağrısı, bademcik iltihaplanması için iyi gelir. Zerdeçal ve zencefil var. Kansızlık için keçiboynuzu var. Bu ürünlere baya bir rağbet var ve tavsiye de ediyoruz. İnternette satılan bitkisel ilaçlara da karşıyım çünkü görmeden aldığın zaman olmuyor. Örneğin zencefil istiyor ama içinde ne olduğunu bilmiyorlar. Güvendikleri yerlerden alışveriş yapsınlar. Vatandaşlar hasta olmadan önce aktara gelsin. Günde 1-2 bardak da olsa içtiklerinde kolay kolay hasta olmazlar. Bağışıklık sistemleri güçlenir. Hasta olduktan sonra da fayda eder ama tedavi süreci biraz uzar.' şeklinde konuştu.
Gişioğlu son olarak şunları söyledi:
'Şu an aktarlara rağbet var. Mevsimler geçişlerden, yağmurlu günlerden ve kış havası moduna girdiğimizden dolayı rağbet var. 3-4 gündür rağbet var. Urfa'nın da kışı fazla uzun sürmez diye 1-2 ay yoğunluk yaşanır.' (İLKHA)