Bakanlığın yayımladığı aylık raporda, Filistin topraklarını gasbeden siyonistlerin işgal polisinin koruması altında Meğaribe Kapısı'ndan Mescid-i Aksa'ya 26 baskın düzenlediği belirtildi.
Siyonistlerin, Mescid-i Aksa'nın avlularında ve Kubbetu's-Sahra önünde Talmudik ayinler yaptığı, toplu şekilde açıkça dua ettiği, dini kitaplar ve seccadeler kullandığı aktarıldı.
İşgal polisinin, Mescid-i Aksa için "özel güvenlik birimi" olarak nitelendirilen bir birimde görev yapacak personel istihdam etmeye başladığı belirtilen raporda, bunun Yahudi Tapınak gruplarının Aksa'ya yönelik baskınların artırılması çağrılarıyla eş zamanlı gerçekleştiğine dikkat çekildi.
İşgal Meclisi'nde Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu Başkanı Simha Rothman'ın siyonistlerin Aksa'nın içinde şofar çalmasına izin verilmesi çağrısında bulunduğuna dikkat çekilen raporda, siyonist rejim sözde Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in de Burak Duvarı'nda dini ritüeller gerçekleştirdiği ifade edildi.
Raporda ayrıca işgal makamlarının Kudüs'teki Müslümanların ibadetine yönelik kısıtlamalarını sürdürdüğü, işgal polisinin cuma hutbeleri ve namazlar sırasında Kıble Mescidi ile Kubbetu's-Sahra çevresine baskın düzenlediği kaydedildi.
Kudüs ve Filistin toprakları müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin'in Mescid-i Aksa'ya girişinin 6 ay daha yasaklandığı belirtildi.
Harem-i İbrahim'de 155 vakit ezan engellendi
El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi'nde İsrail makamlarının ağustos ayında 155 vakit ezan okunmasını engellediği, bunun ay boyunca tüm ezan vakitlerine eşdeğer olduğu bildirildi.
Harem-i İbrahim Camisi'nin doğu kapısı ile çalışanların giriş yaptığı yedinci kapısının kapalı tutulmaya devam ettiği aktarıldı.
Raporda, Eşraf Zaviyesi'ndeki kazı çalışmalarının sürdüğü, siyonist rejimin aşırı sağcı sözde Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in de aralarında bulunduğu siyonist rejim yetkililer ve Filistin topraklarını gasbeden siyonistlerin ziyaretlerini güvence altına almak amacıyla İshakiyye Mescidi'ndeki Müslümanların tahliye edildiği belirtildi.
Batı Şeria'daki diğer cami ve türbeler de hedef alındı
İhlallerin Batı Şeria'daki diğer cami ve dini mekanları da kapsadığı ifade edilen raporda, Filistin topraklarını gasbeden siyonistlerin Tulkerim kentindeki Nur Şems Mülteci Kampı'nda bulunan Ebu Ubeyde Camisi'nin minaresine siyonist rejim paçavrası astığı aktarıldı.
Nablus'un doğusundaki Hırbet Tana bölgesinde Filistinlilerin Veli ve Hac Hüseyin camilerinde cuma namazı kılmasının engellendiği, işgal güçlerinin ise Avarta beldesindeki İslami türbelere baskın düzenlediği kaydedildi.
Bakanlığın raporunda, söz konusu ihlallerin uluslararası hukuka ve ibadet özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilerek uluslararası toplum ve insan hakları kuruluşlarına, siyonist rejime baskı yaparak ihlallerin durdurulması ve İslami kutsallardaki mevcut tarihi ve hukuki statükonun korunması çağrısında bulunuldu.
Filistin kaynaklarına göre, siyonist rejimin Gazze Şeridi'ne yönelik savaşının Ekim 2023'te başlamasından bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te işgal ordusu ile Filistin topraklarını gasbeden siyonistlerin saldırıları arttı.