Sektör, Türkiye genelinde 1 milyon kişiye istihdam sağlıyor, ancak eleman açığı 200 bine dayandı. Ücretlerde yaşanan artışlarla birlikte sektör, iş arayanlar için cazip bir çalışma ortamı sunuyor.

İndirim yarışının hüküm sürdüğü bu dönemde, lojistik ve e-ticaret sektörü, depoda yükleme elemanlarından mühendis seviyesine kadar geniş bir yelpazede nitelikli eleman arayışına girdi. Sektördeki büyüme, Türkiye genelinde 1 milyon kişiye istihdam sağlarken, eleman açığı 200 bine kadar ulaştı.

Bu yıl yüzde 12 civarında büyüme gösteren lojistik sektörü, özellikle navlun fiyatlarındaki artış, ekonomideki dalgalanmalar ve yol geçiş ücretlerindeki yükseliş gibi faktörler nedeniyle maliyetlerinde artış yaşadı. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ardından Türkiye'nin transit taşımacılık için önemli bir üs haline gelmesi, sektörün büyümesine katkı sağlarken, kalifiye eleman ihtiyacını da hızla artırdı.

Akca Lojistik Genel Müdürü Enes Akça, sektördeki eleman açığına dikkat çekerek, özellikle depoda yükleme elemanından mühendis seviyesine kadar geniş bir alanda nitelikli insan eksikliği bulunduğunu belirtti. Akça, sektörde şu anda 1 milyon kişi istihdam edildiğini ve 200 bin kişilik bir eleman açığı bulunduğunu ifade etti.

Eleman ihtiyacının artmasıyla birlikte ücret skalasında da önemli artışlar yaşandığını belirten Akça, özellikle e-ticaret alanında yapılan ticaretin artması nedeniyle depoların ve lojistik firmalarının çok fazla eleman çektiğini ifade etti. Bu durum, e-ticaret firmalarının farklı prim uygulamaları ve ücret ödemeleriyle diğer sektörlerde eleman erozyonu yaşanmasına neden oluyor.

Lojistik sektörünün önemine vurgu yapan Akça, gençlerin genellikle endüstri mühendisi veya yazılım mühendisi olarak düşündüğü lojistiği düşünmediğini belirtti. Ancak sektörün depoda yükleme elemanından mühendis seviyesine kadar uzanan geniş bir yelpazede kariyer fırsatları sunduğunu ifade etti.

Lojistik sektöründe Türkiye'nin, Asya ile Avrupa'nın kesişim noktasında yer alması, güvenli bir ülke olması ve güçlü altyapısı sayesinde hızlı teslimat sağlayabilmesi, ülkemizi cazibe merkezi haline getiriyor. Bu nedenle gençlerin lojistik sektöründeki fırsatları değerlendirmesi ve bu alanda kariyer yapması öneriliyor.

Akca Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Erkam Akça ise sektördeki handikapları vurgulayarak, yakıt maliyetleri ve yüksek döviz kuru gibi etkenlerin sektörü zorladığını ifade etti. Ancak sektördeki sözleşmelerin fiyatlarının belirli bir süre sabit kalacağı garantisini verdiklerini belirten Akça, gelecek yılda yeni satın almalar, stratejik ortaklıklar ve birleşmelerin görülebileceğini öngördü.

Çin, Dünyanın En Büyük Altın Yatağını Keşfetti: Madenin Değeri 83 Milyar Dolar! Çin, Dünyanın En Büyük Altın Yatağını Keşfetti: Madenin Değeri 83 Milyar Dolar!

Her müşteriye özel çözümler sunduklarını ifade eden Akça, bu çözümleri sağlamak için Akça Teknoloji adı altında dijital çözümler ürettiklerini ve depo yönetim sistemleri kullandıklarını belirtti. Bu teknolojik çözümlerin verimliliği artırdığını ve müşterilere özel çözümler sunmalarına yardımcı olduğunu ifade etti.

Son 4 yılda yüzde 50'nin üzerinde bir büyüme yaşandığını belirten Akça, e-ticaretin hızla büyüdüğünü ve Türkiye'de yaklaşık 5 milyar tekil sipariş verildiğini söyledi. Türkiye'nin Batı'da ticaretin ağırlık merkezi haline geldiğini belirten Akça, yeni yılda sektördeki büyümenin devam edeceğini ve yeni iş birlikleri görebileceğimizi öngördü.

Editör: Ömer Faruk