Güncel

Malatya'da Büyükşehir Belediyesi 310 konut için protokol imzalandı

Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İsviçre Finans Kuruluşu arasında, Battalgazi ilçesi Çamurlu Mahallesi'ne yönelik depremzedeler için yapılacak olan 310 adet hafif çelik prefabrik konut projesi için protokol imzalandı.

Abone Ol

Başkan Selahattin Gürkan, yaşanan depremin ardından depremzede vatandaşlara destek olma amacıyla yoğun çaba harcadıklarını, imzalanan protokolün hayırlı olmasını temenni etti. Çamurlu Mahallesi'nde altyapı çalışmalarının devam ettiğini belirten Gürkan, konut alanının altyapısının yakın zamanda tamamlanacağını ve ilgili firmanın örnek konutu inşa ederek hızla diğer konutları yapacağını ve depremzede vatandaşların hizmetine sunacağını ifade etti.

Protokolün önemine değinen Arman Şahin Danışmanlık İnşaat Taahhüt Turizm Tekstil Gıda Madencilik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Türkiye Temsilcisi Nazmi Ölmezyiğit, 310 adet hafif çelik afet evi yapacaklarını, altyapı çalışmalarının hemen hemen tamamlanmak üzere olduğunu ve ardından örnek evin inşasına başlayacaklarını, daha sonra su basmanlarının yapılmasıyla konutların tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Ölmezyiğit, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve ekibinin yoğun çalışmaları sayesinde kısa sürede ilerleme kaydedildiğini ve projenin 2 ay içinde tamamlanarak teslim edilmesini hedeflediklerini ifade etti.

Başkan Gürkan, 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından kentte ağır hasarlar yaşandığını, 1246 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve 133 bin bağımsız bölümün yıkıldığını belirtti. O dönemde çadırların kurulduğunu ve ardından geçici konteynerlerin kullanıldığını dile getiren Gürkan, şu an kalıcı konut ve iş yerleri için çalışmaların devam ettiğini, altyapı çalışmalarının 10-15 gün içinde tamamlanacağını ve konutların hızlı bir şekilde yapılarak depremzedelere teslim edileceğini söyledi. Gürkan, projenin Malatya'ya ve konutlara yerleşecek vatandaşlara hayırlı olması temennisinde bulundu.

2023 Depremleri: Şehirlerdeki Yapıların Etkilenme Oranları ve Sonuçları

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde ve aynı gün saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bu depremler Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana gibi çevre illerde yoğun şekilde hissedildi.

AFAD'ın verilerine göre, 16 Şubat itibarıyla depremlerin ardından 4.323 artçı sarsıntı yaşandı. Bu depremler sonucunda Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplamda 36.187 kişi hayatını kaybetti, 108.068 kişi yaralandı. 216.347 kişi ise afet bölgesinden diğer illere tahliye edildi.

Depremin etkilediği şehirlerdeki binaların inşa yılına göre oranlarına bakıldığında, TÜİK'in 2021 Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması'na göre, en fazla etkilenen 10 şehirde 1981-2000 yılları arasında inşa edilen binaların oranı %26,1 iken 2001 ve sonrasında yapılan binaların oranı %51,8. Hatay'da depremin en fazla yıkıma neden olduğu öncesi yapılan binaların oranı %46,1 iken sonrası yapılan binaların oranı %50. Kahramanmaraş'ta ise önceki dönem binaların oranı %38,6 iken sonrası yapılan binaların oranı %58,1 olarak kaydedildi.