Güncel

Ramazan Ayını nasıl anlamalıyız? İşte Ramazan Ayını anlamanın bazı yolları...

Tövbelerin, duaların, hayır ve hasenatın kabul edildiği Ramazan ayını değerlendiren Molla Enver Kılıçaslan, Allah'ın "Kim ki bu aya ulaşırsa oruç tutsun." buyruğunu hatırlatarak, yaz sıcaklığında tutulan oruçların sevabının daha fazla olduğunu ifade etti.

Abone Ol

Allah Teâlâ'nın müminlere büyük bir ihsanı olan Ramazan ayı hakkında görüştüğümüz Molla Enver Kılıçaslan, Kur'an, oruç, iyilik ve güzellik ayı olarak nitelendirilen bu mübarek ayın, hidayet kaynağı olan Kuran-ı Kerim'in nazil olduğunu belirtti. Tövbelerin, duaların, hayır ve hasenatın kabul edildiği bu ayı değerlendiren Kılıçaslan, Allah'ın "Kim ki bu aya ulaşırsa oruç tutsun." buyruğunu hatırlattı.

İbadetler arasında Allah'ın en çok oruç ibadetini sevdiğini vurgulayan Kılıçaslan, "Allah, Kur'an-ı Kerim'de 'kim bu aya ulaşırsa oruç tutsun' buyurarak orucun önemine işaret ediyor. Oruç ibadetini diğer amellerden ayıran önemli bir özellik, meleklerin sevaplarını yazmasıyla değil, Allah'ın bizzat kendisinin mükâfatını takdir etmesidir. Bu, kıyamet gününde oruç tutanlara doğrudan Allah tarafından verilen bir mükâfattır." şeklinde konuştu.

"Oruçla Bedeni Günahlardan Arındırır"
Ramazan ayında, arabalara veya fabrikalara yapılan bakım gibi, insanın kendi bedenine bakım yaparak haramlardan ve günahlardan arındığını ifade eden Kılıçaslan, "Ramazan ayında gündüzleri oruç tutarak, geceleri ise teravih gibi ibadetlerle geçiren insan, tüm haramlardan arınır. Bayram geldiğinde ise günahlarından arınmış bir şekilde doğduğu gibi olur." dedi.

Yaz sıcaklarında oruç tutmanın daha fazla sevap kazandırdığını belirten Kılıçaslan, Hazreti Ali'nin "Misafirlere ikram etmek, savaşmak ve yaz aylarında oruç tutmak" şeklindeki sözünü hatırlatarak, ramazan ayının Allah'ın yüceliğini ve nimetlerini daha iyi anlamak için bir fırsat olduğunu dile getirdi.

"Oruçla İnsan Kulluk ve Aciziyetini Hatırlar"
Peygamber efendimizin, oruçlu birinin ağız kokusunun Allah nezdinde misk kokusundan daha kıymetli olduğu hadisini hatırlatan Kılıçaslan, "İnsan, 10-12 saatlik bir oruç sonrasında yorgun düşer ve Allah'ın nimetlerini ve rızık verenin Allah olduğunu hatırlar. Ramazan ayı orucu, insanlara Allah'ın yüceliğini ve nimetlerinin değerini hatırlatır. Kendi kulluk ve acizliğimizi fark ederiz. İşte ramazan ayı orucuyla, bu nimetlerin kıymetini öğreniriz. Ayrıca, ramazan ayı sayesinde fakirlerin zorluklarına daha fazla duyarlılık gösteririz." şeklinde konuştu.

"Ramazan Ayında Gökyüzü ve Rahmet Kapıları Açılır"
Ramazan ayında yapılan ibadetlerin sevabının kat kat arttığını belirten Kılıçaslan, ramazan ayında rahmet kapılarının açıldığını, cehennem kapılarının ise kapanarak insanların günahlarının affedildiğini ifade etti. "Oruç ve namaz sayesinde cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincirlenir. Ramazan ayı, insanların nefsini kontrol etmesi ve günahlardan kaçınması için bir fırsattır." dedi.

"Bir Suyla Dahi Olsa İnsanların İftarlarını Açtırın"
Oruçlu iken yapılan duaların Allah tarafından kabul edileceğini belirten Kılıçaslan, "İnsan, dünya ve ahiret için iftar saatlerinde yaptığı duaların kabul edileceğine inanmalıdır. Bir kişi, oruçluya iftar verirse, oruç tutanın sevabını kazanır. Hz. Muhammed (sav), bir su veya bir meyve ile dahi olsa insanların iftarlarını açmalarını teşvik etmiştir." şeklinde konuştu.

"Allah Bizlerin Rahatlığını İstiyor, Zahmet Çekmemizi Değil"
Nifas ve hayız halindeki kadınlar ile hamile olan ve çocuğuna süt emziren kadınların, çocuğunun ve kendi sağlığının risk altında olduğu durumlarda oruç tutmayabileceklerini belirten Kılıçaslan, yaşlı ve çocukların da oruç tutmakta zorluk çekmeleri halinde oruç tutmamalarının mümkün olduğunu ifade etti. Kılıçaslan, "Allah, insanların üzerindeki yükü hafifletmektedir. Bir kişi seyahatteyse, hasta ise veya hastalığının artacağından endişe ediyorsa oruç tutmayabilir. Allah, bizim rahatımızı ister, zorluk çekmemizi değil." dedi.

Son olarak, ramazan ayının gündüzlerinin oruç tutularak, gecelerinin ise Allah'a daha fazla ibadet edilerek geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçaslan, Allah'ın ramazan ayını tüm Müslümanlara mübarek kılmasını temenni etti.