Dünya

Senegal'de Cumhurbaşkanlığı Seçimi Süresiz Ertelendi: Anayasa İhlali ve Meclis-Konsey Anlaşmazlığı

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 25 Şubat'ta planlanan seçimi süresiz erteleyerek, Ulusal Meclis ile Anayasa Konseyi arasındaki anlaşmazlığın ve yolsuzluk suçlamalarının etkisiyle adaylık sürecini araştırmak üzere bir komisyon kurdu.

Abone Ol

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 25 Şubat'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin süresiz olarak ertelendiğini açıkladı. Ulusal Meclis ile Anayasa Konseyi arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle Sall, adaylık sürecini araştırmak üzere bir komisyon kurdu. Anayasa Konseyi'nin açıkladığı aday listesinde yer alan bir ismin Fransız vatandaşı olduğunun ortaya çıkması üzerine yaşanan anlaşmazlık, Cumhurbaşkanı Sall tarafından çözülmeye çalışıldı.

Sall, Fransız vatandaşlığına sahip olan adayın Anayasa'nın 28'inci maddesini ihlal ettiğini belirterek, seçimin güvenilirliğinin zarar gördüğünü ifade etti. Ülkenin iç kriz yaşamaması ve kuvvetler ayrılığı ilkesine saygı göstermek adına seçimleri düzenleyen kararnamenin yürürlükten kaldırıldığını açıkladı. Senegal tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanlığı seçimi ertelenmiş oldu.

Son günlerde Ulusal Meclis ile Anayasa Konseyi arasında yaşanan kriz, eski Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade'ın oğlu Karim Wade'ın cumhurbaşkanlığı adaylığının Fransız vatandaşlığı nedeniyle kabul edilmemesiyle başlamıştı. Wade'ın Fransız vatandaşlığından ayrılması, Anayasa Konseyi'nin nihai aday listesini belirlemesiyle sonuçlanmıştı.