Sağlık

Su Eksikliği Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor: Komaya Kadar Ulaşabilir!

Yoğun günlük temponun içinde pek çok kişi su içmeyi unutabiliyor. Ancak susamayı beklemek ve su ihtiyacını çay veya kahve gibi içeceklerle karşılamak sağlık açısından önemli bir yanılgı olarak kabul ediliyor. Yeterli sıvı alamamak vücutta çeşitli rahatsızlıklara yol açabiliyor.

Abone Ol

Sağlıklı kalmak için yeterli miktarda su tüketin

Sağlıklı kalmak için yeterli miktarda su tüketmek gereklidir. Tüm canlıların yaşam fonksiyonlarını devam ettirebilmek için suya ihtiyacı vardır. Vücudumuzun %60-70'i su ile doludur. Su, vücut sıcaklığını dengelemede, toksinlerin atılmasında, cildin nemlenmesinde, iç organların sindirim ve dolaşım sistemlerinin, özellikle böbreklerin düzgün çalışmasında, vitamin ve minerallerin çözünmesinde, metabolizmanın düzenli işleyişinde önemli bir rol oynar.

Yeterli su alımı, cildin daha düzgün, yumuşak, parlak ve esnek olmasını sağlar. Aynı zamanda tükürük ve mide salgısında yer alarak, besinlerin sindirimine yardımcı olur. Emziren kadınlarda süt üretimini artırırken, bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için de su gereklidir. Zinde ve dinç kalmak için su, önemli bir yardımcıdır. Ayrıca eklemlerin kayganlığını sağlar ve böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları ve kabızlık gibi çeşitli rahatsızlıklardan korunmada yardımcı olabilir.

Su tüketimi azaldıkça, vücut depolanan yağ miktarı artar ve kilo alımı meydana gelebilir.

Günde ortalama 1, 5–2, 5 lt arasında su tüketilmelidir

Suyun yaşamın temelini oluşturduğu bilinse de, birçok insan vücutlarının neredeyse her organında ve işleyişinde suyun oynadığı temel role henüz tam olarak farkında değil. Vücut toplam su miktarı azaldığında, eksiklik belirtileri göstererek su tüketme ihtiyacını ortaya koyar. Eğer vücut su miktarı azaldığında telafi edilemez bir kayıp meydana gelirse, 'dehidrasyon' ya da 'sıvı kaybı' oluşur. İshal, idrar, aşırı terleme gibi durumlarda büyük miktarda sıvı kaybı yaşanabilir ve bu kaybın karşılanamadığı durumlarda dehidrasyon meydana gelebilir.

Vücut su kaybettiğinde, beyindeki susama merkezi uyarılır. Susama belirtileri ortaya çıktığında sadece susuzluk hissi değil, herkesin kendi ihtiyacına göre uygun miktarda su alması önemlidir.

Su eksikliği ciddi boyutlara varabilir ve hatta kişinin koma haline gelmesine neden olabilir. Su azaldığında, deri elastikiyetinde kayıplar, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, düşük kan basıncı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilere rağmen gerekli su alınmazsa, ölümcül sonuçlar doğurabilir.

“Çok çay kahve tüketiyorum bu nedenle susamıyorum” demeyin

Vücudun büyük bir kısmını oluşturan suyun üçte ikisi içme yoluyla, geri kalanı ise besinler aracılığıyla alınır. Fakat çay, kahve ve diğer içeceklerin tüketimi yeterli su alımını karşılamak için yeterli değildir. Bu içecekler, idrar söktürücü özellikleri nedeniyle vücuttan sıvı kaybını artırırken, aynı zamanda suyun içinde bulunan faydalı mineralleri içermez.

Fazla su tüketiminin vücut için zararları olabilir. Bu durum sıvı elektrolit dengesini bozabilir ve özellikle kalp ve böbrek hastaları için günlük su alımı doktorlarıyla görüşülerek ayarlanmalıdır.

Su tüketimini artırmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Her sabah uyandığınızda bir bardak su için.
  • Masanızda temiz ve tercihen cam bir şişede su bulundurun.
  • Gün içinde su içmeyi hatırlatan notlar evde, okulda veya iş yerinde size yardımcı olabilir.
  • Her gece yatmadan önce bir bardak su içmeye özen gösterin.
  • Çantanızda küçük bir su şişesi bulundurmak, acil durumlarda oldukça faydalı olabilir.