HABER MERKEZİ - Bilim insanları, mpox virüsünün artık insandan insana bulaşma yeteneğini artırmasına karşı uyarıda bulunuyor. Bu durum, gelenekselde hayvandan insana geçen enfeksiyon yapısından önemli bir sapma anlamına geliyor.

Bir aylık orucun 7 sağlık kazanımı Bir aylık orucun 7 sağlık kazanımı

Genetik mutasyonlar, virüsün insan konakçılara daha iyi uyum sağlamasına ve dolayısıyla daha ciddi hastalıklara yol açmasına neden olabilir. Dünya genelinde salgınlar yaşanıyor ve çocuklar gibi savunmasız gruplar için riskin daha da artabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, test, tedavi ve gözetim sistemlerine acilen yatırım yapılması gerektiğini vurguluyor. Aksi halde, mpox kalıcı ve tehlikeli bir küresel tehdit haline gelebilir.

Surrey Üniversitesi’nden bilim insanları, mpox’un ciddiye alınmaması durumunda büyük bir sağlık krizine dönüşebileceği uyarısında bulundu. Nature Medicine dergisinde yayımlanan açık mektupta, araştırmacılar mpox’un artık sürdürülebilir şekilde insandan insana bulaştığına dair net kanıtlar olduğunu belirtti.

Mpox, çiçek hastalığıyla akraba bir viral enfeksiyon olup, ağrılı döküntüler, ateş ve lenf bezlerinde şişme gibi semptomlara neden olabilir. Ciddi vakalarda daha ağır hastalıklara yol açabilir. Genellikle enfekte kişi ya da hayvanla yakın temas yoluyla bulaşır.

Surrey Üniversitesi Moleküler Viroloji Uzmanı Carlos Maluquer de Motes, “Son salgınlar, virüsün artık yakın temas yoluyla yayıldığını açıkça gösteriyor. Bu bulaşma biçimindekideğişim, daha uzun yayılma zincirlerine ve kalıcı salgınlara yol açıyor.” dedi.

Makale, bu değişimin clade IIb adı verilen bir mpox türünün hızlı yayılmasıyla aynı döneme denk geldiğini, ancak şu anda daha agresif olduğu düşünülen clade I varyantlarının da yükselişte olduğunu belirtiyor. Virüsler, insan vücudundaki enzimlerin etkisiyle genetik mutasyonlar biriktiriyor ve bu da mpox’un insanlara daha iyi uyum sağlamasına neden olabilir.

Mpox, bir zamanlar yalnızca Orta Afrika’da görülürken, 2022’de dünya çapında yayılmış ve şimdi birçok Sahra Altı Afrika ülkesinde de salgınlara neden oluyor. Şu anda en çok yetişkinleri etkiliyor olsa da, bilim insanları, çocuklar gibi ciddi hastalık riski daha yüksek gruplara yayılma potansiyeline dikkat çekiyor.