Brezilyalı ve Hong Konglu bilim insanları, Güney Amerika’da MERS-CoV’a genetik olarak yakın bir koronavirüs keşfetti. Brezilya'nın São Paulo ve Ceará eyaletlerinden uzmanların, Hong Kong Üniversitesi (HKU) ile yaptığı araştırmalar, yeni virüsün insanlara bulaşıp bulaşamayacağını anlamak için 2025’te deneyler yapmayı planlıyor.
Genetik Benzerlik %71,9
Bilim insanları, Ceará’daki Merkez Sağlık Laboratuvarı (LACEN) tarafından Fortaleza kentinde toplanan 16 yaban hayatı örneğinde 7 farklı koronavirüs türü tespit etti. Yeni bulunan virüsler, Molossus molossus (böcek yiyici) ve Artibeus lituratus (meyve yiyici) olmak üzere iki yarasa türünde bulundu.
Araştırmalara göre, bu virüsün genetik dizilimi, 2015 yılında Suudi Arabistan’da insanlarda izole edilen MERS-CoV genomuyla %71,9 oranında benzerlik taşıyor. Özellikle, virüsün hücrelere bağlanmasını sağlayan spike proteininin MERS-CoV’un spike proteiniyle %71,74 oranında benzeştiği belirlendi.
2025’te Hong Kong’da Deneyler Yapılacak
Çalışmanın başyazarı Bruna Stefanie Silvério, şu açıklamada bulundu:
"Şu anda virüsün insanları enfekte edip edemeyeceğinden emin değiliz. Ancak spike proteinine ait bazı bölümler, insan hücreleriyle etkileşime girebilir. Bu hipotezi test etmek için 2025 yılında Hong Kong’da laboratuvar deneyleri yapacağız."
Virüsün insan hücrelerine bağlanma yeteneğini belirlemek için yüksek biyogüvenlik önlemlerine sahip laboratuvarlarda kapsamlı testler gerçekleştirilecek.
Bu keşif, özellikle yarasalardan insanlara virüs bulaşma ihtimaline karşı yeni önlemler alınması gerektiğini gösteriyor. Uzmanlar, salgınların önlenmesi için yaban hayatı gözetiminin daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.