HABER MERKEZİ - Türkiye'de 31 Mart'ta gerçekleşecek olan yerel seçimlere sayılı günler kala, seçmenlerin aklında birçok soru işareti bulunuyor. İşte bu soruların yanıtları:
1- Seçmenler, oy kullanacakları yer ve sandık bilgilerini nereden öğrenebilirler?
Seçmenler, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) resmi internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nın Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden oy kullanacakları yer ve sandık bilgilerini öğrenebilirler. Seçim günü ise seçmen bilgi kağıdı zorunlu değildir.
2- Görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilebilecek mi?
Hayır, oy verme kabinine cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla girilmesi kesinlikle yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu cihazlar oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna teslim edilmelidir.
3- Yeni evlenenler kimliğini değiştirmeden oy kullanabilecek mi?
Evet, kimliğini henüz değiştirmeyenler seçim günü evlenme cüzdanı ile oy kullanabilirler.
4- Seçime kaç siyasi parti katılacak?
Seçimlere 34 siyasi parti katılacak. Partilerin oy pusulasındaki sıralaması şu şekilde:
AK Parti 1, İYİ Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34.
5- Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmen neler için oy kullanacak?
Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmenler, büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar.
6- Büyükşehir olmayan illerde ve köylerde neler için oy verilecek?
Büyükşehir olmayan illerde, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanılacaktır. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ile muhtarlık için oy verilecek.
7- Tüm pusulalar kaç zarfa koyulacak?
Tüm oy pusulaları tek bir zarfa konularak sandığa atılacaktır.
8- Oy verme işlemi hangi saatler arasında yapılacak?
Seçim günü Adıyaman, Ağrı, Artvin ve diğer doğu illerinde oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak belirlenmiştir. Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 arasındadır.
9- Önce hangi oylar sayılacak?
Büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık oyları sırasıyla sayılacaktır. Diğer illerde ise sıralama farklılık gösterecektir.
10- Yurt dışındaki seçmen oy kullanacak mı?
Yurt dışında oy kullanma hakkına sahip olan seçmenler, yerel seçimlerde oy kullanamazlar. Ancak milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halk oylamasında oy kullanabilirler.