Ancak, bütçe görüşmelerinin tamamlanması ve torba yasa çalışmalarının devam etmesiyle birlikte, 3600 Ek Gösterge'nin geniş kapsamlı olarak kimlere ve ne zaman verileceği merak konusu olmaya devam ediyor.

3600 Ek Gösterge Nedir?

Ek gösterge, devlet memurlarının maaşlarının, emekli ikramiyelerinin ve maaş hesaplamalarının belirlenmesinde kullanılan bir hesaplama metodudur. Bu gösterge rakamları, unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre değişkenlik göstermektedir. Ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirlenen maaş, 3600 Ek Gösterge'ye sahip bir memurun, göstergesi 2 bin 500 olan bir meslektaşına kıyasla emeklilikte daha yüksek maaş ve ikramiye almasını sağlamaktadır.

Özellikle 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşan yükseköğretim mezunu personel arasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600'dan düşük olanların, ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında önemli değişiklikler olacaktır.

3600 Ek Gösterge Ne Zaman Çıkacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada, "Birinci döneme yükselen devlet memurları için 3600 ek gösterge düzenlemesini en yakın zamanda hayata geçireceğiz." ifadesini kullandı. Bu açıklama, 3600 Ek Gösterge düzenlemesinin yakın bir zamanda hayata geçirilebileceği beklentisini artırmıştır.

Kimlere Verilecek?

Sürücülere Kontak Kapattıracak Haber: Benzin ve Motorine Rekor Zamlar Geliyor! Sürücülere Kontak Kapattıracak Haber: Benzin ve Motorine Rekor Zamlar Geliyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu Başuzmanı İsa Karakaş, 3600 Ek Gösterge düzenlemesiyle ilgili olarak, "1’inci dereceye yükselen memurların 30 yıllık hizmet süresini doldurdukları takdirde emeklilik maaşlarına en az 4 bin 500 lira, emeklilik ikramiyelerine ise en az 150 bin liralık bir yansıma olacağını söyleyebiliriz." şeklinde açıklamalarda bulundu. Meclis'in açılmasıyla birlikte gündeme gelecek olan bu düzenleme, yaklaşık 5.3 milyon kamu çalışanını etkileyecek ve unvan, görev, sorumluluk ve hizmet sürelerine göre maaş hesaplamalarında önemli bir rol oynayacaktır.

Önceki düzenlemede olduğu gibi polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine verilen 3600 Ek Gösterge, yeni torba yasayla birlikte 1’inci kademeye gelen tüm memurları kapsayacak. 3600 Ek Gösterge ile birlikte mevcut ücretler dikkate alındığında, memurların emekli maaşlarında yaklaşık 2 bin 250, memur emeklilerinin ikramiyelerinde ise 60 bin liralık bir artış öngörülmektedir.

Editör: Ömer Faruk