Bayram Gecelerinde Yapılması Tavsiye Edilen Dua ve İbadetler Nelerdir? Bayram Gecelerinde Yapılması Tavsiye Edilen Dua ve İbadetler Nelerdir?

Maddeler Halinde Abdesti Bozan Durumlar Belerdir?

  1. Vücuttan kan, irin veya benzeri maddelerin çıkması (çıktığı yerin dışına yayılmazsa abdest bozulmaz).
  2. Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya eşit miktarda ise abdesti bozar.
  3. Ağız dolusu kusmak (yemek, safra veya kan olsun fark etmez).
  4. Şuurun kontrolünü engelleyen durumlar: bayılma, delirme, sarhoşluk, uyku dışındaki şuur kaybı abdesti bozar. Uyku halinde abdestin bozulma ihtimali derecesine bağlıdır.
  5. Gülmek: Hanefilere göre rükulu ve secdeli namazda sesli gülmek abdesti bozar. Diğer mezheplerde ise sadece namaz bozulur.
  6. Cinsi münasebet veya aşırı temas ve dokunma: Hanefilere göre erkek ve kadının tenlerinin birbirine teması abdesti bozmaz, ancak cinsel haz duyulması halinde bozulur. Diğer mezheplere göre ise temas abdesti bozar.
  7. Mazeret halinin sona ermesi: Su bulunması halinde teyemmüm yapan, mesh süresinin dolması, özürlü kimsenin namaz vaktinin çıkması abdesti bozar.
  8. Cinsel organa dokunmak: Hanefiler dışındaki mezheplere göre kendi cinsel organına dokunmak abdesti bozar.
  9. Bazı durumlar abdesti genellikle bozmaz: Ağlamak, gözden yaş gelmesi, kabuk bağlamış bir yaranın kabuğunun düşmesi, tükürük ve sümüğe az miktarda kan karışması, ağız dolusu olmayan kusma, sivrisinek veya pirenin emdiği kan, tırnak kesme, tıraş olma gibi durumlar abdesti genellikle bozmaz.
  10. Görüş ayrılığı olan durumlarda ihtiyatlı davranmak ve imam olan kişilerin abdestlerini diğer mezheplere göre de korumaları tavsiye edilir.

Bu maddelerde belirtilen durumlar genel olarak abdestin bozulmasına yol açar. Ancak mezheplere göre bazı farklılıklar olabilir ve ihtiyatlı davranmak önemlidir. Abdestin bozulup bozulmadığı konusunda tereddüt yaşanılan durumlarda abdestin tekrar alınması tavsiye edilir.