Bilim-Teknoloji

Apple, Yapay Zeka Alanında Yeni Bir Adım Atıyor

Apple, yapay zeka konusundaki çalışmalarını hızlandırarak çok modlu yapay zeka üzerinde odaklanıyor. Şirketin bu alandaki yeni yapay zeka modelinin, mevcut ChatGPT'den daha güçlü olması bekleniyor.

Abone Ol

Apple, yapay zekaya büyük yatırımlar yaparak bu alanda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Şirket, birden fazla yapay zeka modeli üzerinde çalışan birkaç farklı ekiple çalışıyor.

The Information'ın raporuna göre, Apple'ın diyalog tabanlı yapay zeka birimine "Temel Modeller" adı veriliyor. Bu birim, eski Google mühendislerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 16 üyeden oluşuyor ve Apple'ın yapay zeka başkanı John Giannandrea tarafından yönetiliyor. Bu birim, özellikle Siri'nin geliştirilmesine odaklanıyor.

Apple'ın diğer ekipleri de yapay zeka üzerinde çalışıyor. Bir Görsel Zeka birimi, görüntü oluşturma modelleri geliştiriyor, başka bir grup ise metinlerin yanı sıra görüntüleri ve videoları tanıyabilen ve üretebilen çok modlu yapay zeka üzerine araştırmalar yapıyor.

Apple'ın en gelişmiş dil modeli olarak bilinen "Ajax GPT," 200 milyardan fazla parametre üzerinde eğitildi ve geçen yıl piyasaya sürülen ChatGPT'nin ilk versiyonunun OpenAI'nin GPT-3.5 temelinde olduğundan daha güçlü olduğu söyleniyor.

Apple'ın yapay zeka alanındaki bu hamlesi, şirketin daha akıllı ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunma amacını destekliyor ve gelecekteki ürünlerinde daha etkili yapay zeka uygulamaları kullanmasına olanak tanıyabilir.