Arefe Günü ve Duasının Önemi

Abdest ve Temizlik ile İlgili Vesveseler Abdest ve Temizlik ile İlgili Vesveseler

Arefe günü duası nedir? Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) arefe günü okuduğu dua var mıdır? Arefe günü okunacak duanın Arapça yazılışı, Türkçe okunuşu ve anlamı hakkında bilgiler.

Arefe Günü ve Tarihi

Arefe günü, Hicrî zilhicce ayının 9. gününe denk gelir ve Kurban Bayramı'ndan bir gün önce, terviye gününden sonra gelir. Zamanla, Ramazan Bayramı'ndan bir gün önce de arefe günü olarak adlandırılmaya başlanmıştır.

Arefe Günü Okunacak Dua

Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, arefe gününde en çok şu duayı okurdu:

Arefe Günü Duası (Arapça)

"لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ."

Arefe Günü Duası (Türkçe Okunuşu)

"La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey’in kadîr."

Arefe Günü Duası (Anlamı)

“Allah’tan başka ilâh yoktur, yalnız O vardır ve hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’nundur ve hamd de O’na mahsustur. Bütün hayırlar O’nun elindedir ve O her şeye kadirdir.” (Mahmud Sami Ramazanoğlu, Dualar ve Zikirler, Erkam Yayınları)

Bayram Gecelerinin Fazileti

Ramazan ve Kurban Bayramı gecelerini, sevabını Allah’tan umarak ihya edenin kalbi (bütün kalplerin öldüğü günde) ölmeyecektir. (İbn Mâce, Sıyam, 68)

Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı'nın arefe günü sabah namazından, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit boyunca, yalnız veya cemaatle kılınan farz namazların ardından şu tekbir getirilir:

Teşrik Tekbirleri (Arapça)

"اَللّٰهُ اَكْبَرُ اَللّٰهُ اَكْبَرُ لَا اِلٰهَ اِلاَّ اللّٰهُ وَاللّٰهُ اَكْبَرُ اَللّٰهُ اَكْبَرُ وَلِلّٰهِ الْحَمْدُ"

Teşrik Tekbirleri (Anlamı)

“Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur.”

Bu tekbirler, erkek-kadın, imam-cemaat, mukîm-misafir her Müslümana vaciptir. (Muvatta, Hac, 205)

Kaynak: Görsel Haber