Prof. Dr. Tarhan: Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor! Prof. Dr. Tarhan: Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor!

Genellikle gözlere bakteriyel enfeksiyonların sık el-göz teması yoluyla bulaştırılmasıyla ortaya çıkar. Arpacığın oluşumunda etken olan faktörler arasında makyajla yatmak, kontakt lens hijyenine gereken özeni göstermemek ve bilefarit gibi durumların oluşumu yer alır. Arpacığın tedavisinde ilaçlar kullanıldığı gibi sıcak kompresler de yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Kendiliğinden iyileşmeyen veya tedavi edilmeyen arpacık, kistleşebilir ve sertleşebilir, bu durumda ise şalazyon adı verilen başka bir rahatsızlık ortaya çıkabilir.

ARPACIK NEDİR?

Arpacık, göz kapağının yakınında bulunan yağ bezlerinin iltihaplanmasıdır. Göz kapağında yer alan gözyaşı bezlerinin yağ üretiminden sorumlu olan meibomius bezlerinin iltihaplanması durumuna arpacık denir. Arpacık, göz kapağı kenarına yakın bir bölgede oluşan, kırmızı ve ağrılı bir şişlik olarak görünen bir durumdur, bazen çıban veya sivilceye benzer.

ARPACIK NEDEN ÇIKAR?

Arpacık, göz kapağındaki yağ bezlerinin enfeksiyonu sonucu oluşur. Genellikle bu enfeksiyonların sorumlusu stafilokok bakterileridir. Yağ bezlerinin iltihaplanmasına yol açan bir dizi neden bulunmaktadır. İlk olarak, gözlere bakteriyel enfeksiyonların bulaşmasına sık el-göz teması neden olabilir. Ayrıca, göz hijyen kurallarına uyulmaması, makyajla yatma veya kontakt lenslerin uygun şekilde temizlenmemesi gibi faktörler de arpacık oluşumuna katkıda bulunabilir. Bir diğer sık görülen neden ise kirpik köklerinde yağ birikimi veya kepek oluşumuna yol açan bir durum olan bilefarittir.

ARPACIK TÜRLERİ NELERDİR?

Arpacık türleri, iç ve dış arpacık olarak iki ana kategoriye ayrılır. İç arpacıklar genellikle göz kapağının üst bölgesinde başlar, oysa dış arpacıklar kirpiklerin dibinde oluşurlar. Dış arpacıklar, genellikle kirpik köklerinde veya bazen bir yağ bezinde gelişen iç arpacıklara göre daha yaygındır.

İç arpacıkların çoğu, göz kapağı dokusundaki meibomian yağ bezlerinde başlar. Bu tür arpacıklar büyüdükçe daha fazla ağrıya neden olma eğilimindedirler ve dış arpacıklara kıyasla daha rahatsız edici olabilirler.

ARPACIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Arpacığın en belirgin belirtisi, göz kapağının şişmesidir. Enfeksiyonun neden olduğu irin, genellikle arpacığın üzerinde bej veya sarımsı bir nokta olarak ortaya çıkar, benzer bir şekilde sivilceye benzeyebilir. Bununla birlikte, arpacık ayrıca gözde kızarıklık, ağrı, sarımsı akıntı, ışığa hassasiyet, gözde bir yabancı cisim hissi, batma, sulanma ve göz kapağının kenarında kabuklanma gibi belirtilerle de kendini gösterebilir.

ARPACIK TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR? ARPACIK NASIL GEÇER?

Arpacık tedavisi, göz kapağı hijyenine öncelik verilerek ve sıcak kompreslerle başlar. İlk adım olarak, göze 5-10 dakika boyunca sıcak kompres uygulanmalıdır. Sıcak kompres uygulamasının ardından, bebek şampuanı elde köpürtülüp kirpik diplerine masaj yaparak uygulanır. Bu işlem yaklaşık 5-10 saniye sürmelidir. Sıcak kompresle yağ bezlerinin uçlarının açılması amaçlanır. Bu, içlerindeki kistik yapıların dışarı çıkmasını sağlayarak tedavinin hızlı ilerlemesine yardımcı olur.

Daha sonra göze antibiyotik içeren damla ve merhemler uygulanır. Arpacık patlayıp iyileşene kadar kontakt lens kullanımından ve göz makyajından kaçınılmalıdır.