Çeçen halkının bağımsızlık mücadelesinde öncü bir rol oynayan Cevher Dudayev, bugün şehadetinin 28. yıl dönümünde anılıyor. Dudayev, yaşamı boyunca halkının özgürlüğü ve bağımsızlığı uğruna cesurca mücadele etti.

Detaylar: Cevher Dudayev, 28 yıl önce bugün şehit edildi. Çeçenistan'ın Yalhoy sülalesinden olan Dudayev, 1944 yılında sürgüne gönderilen halkından biri olarak doğdu. Zorlu sürgün dönemi boyunca, yaşam mücadelesi veren Dudayev, 1956 yılında tek başına Kazakistan'dan kaçarak Çeçenistan'a döndü. Burada eğitimini tamamlayan Dudayev, askeri kariyerine başladı ve yükseldi.

Son Dakika!!! Gazze'de Ateşkes Teklifini Hamas Onayladı! Son Dakika!!! Gazze'de Ateşkes Teklifini Hamas Onayladı!

1991'de Çeçenistan'ın bağımsızlık mücadelesinin lideri olarak seçilen Dudayev, Rusya'nın saldırısına karşı direniş gösterdi. "Son Çeçen canını vermeden Ruslar asla Çeçenistan'ı alamazlar!" diyerek cesurca mücadele etti. Dudayev, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde liderlik yaparken hiçbir zaman kişisel çıkar peşinde olmadı. Başka devletlerin tanıma tekliflerini reddederken, halkına olan inancını ve onurlu duruşunu korudu.

Cevher Dudayev'in mücadelesi, Çeçenistan halkı için bir ilham kaynağı oldu ve unutulmadı. Bağımsızlık savaşı sırasında binlerce Çeçen şehit edilirken, hâlâ birçokları sürgünde yaşam mücadelesi veriyor. Dudayev'in liderliği, halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesindeki temel taşı olmaya devam ediyor.