Haber Merkezi- Haberde, Avrupa ülkelerinden silah tedarikçilerinin, İsrailli mevkidaşlarına yanıt vermediği ve daha önce İsrail ile ticaret yapan ABD dışındaki bir yabancı gücün de 7 Ekim'den bu yana İsrail'e mühimmat yapımında kullanılan hammaddeleri sağlamayı reddettiği belirtildi.

Bu durumun "gayriresmi bir boykot" olarak nitelendirildiği ve dünyadaki birçok ülkenin İsrail'le gayriresmi olarak silah ticaretini durdurmasının ardından mühimmat sıkıntısı yaşanması ihtimalinin olduğuna yer verildi.

"İsrail güvenlik teşkilatının mühimmat sıkıntısına ilişkin ileri sürdüğü temel çözümün, yerel sanayiyi güçlendirmek ve yabancı ülkelerden füze ve mühimmat ithalatına olan bağımlılığı azaltmak olduğuna" dikkati çekilen haberde, bunun İsrail savunma sanayisinde olumlu bir etkisi olacağı, ancak aynı zamanda olumsuz ekonomik sonuçlar doğuracağı ifade edildi.

Haberde, ABD'nin hem kendisi için hem de İsrail ve Ukrayna'nın da arasında olduğu müttefikleri için ihtiyaç duyulan top mermilerini temin etmekte büyük zorluklar yaşadığı kaydedildi. "İsrail savunma sanayisinin, çok miktarda silah malzemesi üretebilmesi için bomba yapılabilecek ve İsrail'de çıkarılamayan büyük miktarda hammaddeye ihtiyacı var." denilen haberde, bazı tedarikçilerin İsrail'e mühimmat satışı konusunda uyguladığı gayriresmi boykotun yanı sıra bomba yapımında kullanılan hammaddelerin ana tedarikçilerinin de Gazze'ye saldırıların başlamasından bu yana İsrail'e satış yapmayı bıraktığı hatırlatıldı.

Haberde ayrıca, "Savaşın başlamasından sonra İsrail ile savunma ticaretini azaltmak veya sınırlamak isteyen ülke ve şirketler hakkında raporlar var. İtalya, Kanada ve Belçika hükümetleri, sevkiyatların gelmeye ve anlaşmaların imzalanmaya devam ettiği yönündeki haberlere rağmen İsrail'e savunma ihracatının durdurulduğunu açıkladı. İspanyol hükümeti de Hindistan'dan İsrail'e silah taşıyan bir geminin ülke kıyılarına yanaşmasını engelledi." ifadelerine yer verildi.