Afganistan ve Japonya Arasında Önemli Görüşme: Japonya 165 okul inşa edecek Afganistan ve Japonya Arasında Önemli Görüşme: Japonya 165 okul inşa edecek

Batman Belediyesi, önceki gün Belediye Eş Başkanı ve partili yetkililerin katılımıyla Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi önüne dikilen Şahmeran heykelinin açılışını gerçekleştirdi. Heykel, yılanların şahı olarak bilinen yarı çıplak bir figürü temsil ediyor. Bu durum, kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı.

Tepkilerin Odağında Heykel Açılışı

Sanatçı Rüken Ekinci tarafından yapılan heykelin, Kürt kültür ve edebiyatında yerinin olmadığını ve geleneksel Kürt değerlerine aykırı olduğunu belirten Batman halkı, belediye yönetimini bu tür uygulamalardan vazgeçmeye çağırdı. Vatandaşlar, bu heykelin Müslüman Kürtlerle hiçbir alakası olmadığını savunarak, belediyeden hizmet beklediklerini ifade etti.

Vatandaşların Tepkileri

Hamza İnal, "Batman'ın yeraltı, yerüstü sorunu varken heykellerle ilgilenilmesini onaylamıyoruz. Heykel yapımı ve sergilenmesi kesinlikle örf ve adetlerimize uygun değildir. Bu yapılan yanlıştır ve yapanları da kınıyoruz. Açılışı yapılan heykelin görüntüsü bile dinimize ve ahlakımıza göre terstir. Bu heykelin Müslüman Kürtlerle ne alakası var? Başkaları yapınca da yanlış dedik. Şimdi kalkmışlar heykelleri biz Kürtlere dayatmaya çalışıyorlar. Biz belediyeden heykel değil hizmet bekliyoruz. Açılışı yapılan sözde heykelin acilen oradan kaldırılmasını ve Müslüman Kürt halkından özür dilemelerini istiyoruz." dedi.

Mikail Yıldırım ise, "İslam dininde heykel yapmak yoktur. Ne Kürtlerin adetinde ne de başka bir İslam kültüründe heykel yapımı yoktur. Şehir içinde birçok eksiklikler varken heykel yapımı ve açılışının yapılması uygun değildir. Özellikle Müslüman Kürtlerin adetlerinde heykel yapımı kesinlikle yoktur. Belediyenin yaptığı bu tür şeylerden vazgeçmelerini istiyoruz. Çünkü bu Kürtlere yakışmıyor." diye konuştu.

Eleştirilerin Hedefinde Belediye

Mahmut Tekin de, "Dinimiz olan İslam'a göre heykel yapmak haramdır. Belediyeden böyle şeyler beklemiyoruz. Belediyeler millete hizmet etme yerleridir, yarı çıplak kadın heykelleri yapma yeri değildir. Bizlerin örf ve adetlerinde bile heykel yapımı haramdır. Belediyenin heykel açılışı yapmasında amaçları insanların inançlarıyla dalga geçmektir ve onların dinlerinden uzaklaştırma amacındadırlar. Kürt halkı eskiden beri imanlı, inançlı ve şeref sahibi bir halktır. Şu anda ise böyle heykellere Kürt halkını inançlarından uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Batman Belediyesini heykel açılışı yaptığı için kınıyoruz ve en kısa sürede o ahlaksız heykeli kaldırmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu tepkiler, Batman Belediyesi'nin açılışını gerçekleştirdiği Şahmeran heykelinin toplumsal ve kültürel değerlerle çatıştığını ve halkın beklentilerine karşılık vermediğini gösteriyor.

Editör: Masume Masume