Ramazan Bayramı gibi ulusal bayramlar, özel sektörde çalışan işçiler için de tatil anlamına gelmekte ancak bazı sektörlerde çalışanlar bayram günlerinde de iş başında olmak zorunda kalabilirler. İşte bu durumda işçilerin hakları ve ücretlendirme politikaları nasıl olmalıdır?

Bayramda İzin Yapamayacak Sektörler:

Özellikle özel güvenlik, hastane, otel ve restoran gibi sektörlerde çalışanlar bayram günleri de dahil olmak üzere çalışmaya devam edeceklerdir. Bu sektörlerde işverenlerin, bayramda çalışma şartlarını düzenlemesi gerekmektedir.

İşçilerin Bayramlarda Çalışması:

Kurban Bayramı Öncesi Kırmızı Et Fiyatları Yeniden Zamlandı! Kurban Bayramı Öncesi Kırmızı Et Fiyatları Yeniden Zamlandı!

İşçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışabilmesi için iş sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesinde hüküm bulunması gerekmektedir. Sözleşmede böyle bir hüküm yoksa, işçinin yazılı onayı alınmalıdır.

Ücretlendirme Politikası:

Bayramda çalışan işçilere günlük ücretlerinin yanı sıra fazla mesai ücreti ödenmez; yerine izin verilmesi de mümkün değildir. Örneğin, 2024 yılında bir asgari ücretli işçi günlük brüt 666,75 TL, net 566,73 TL alacak ve Ramazan Bayramı için toplamda 3,5 gün çalışırsa, ek olarak 1983,56 TL net ücret alır.

İşverenler, idari izinli sayılan günlerde işçilerini toplu izne çıkarabilir ve bu süre için telafi çalışması yaptırabilirler. Ancak telafi çalışması günde üç saati geçemez ve hafta sonu ya da başka bir bayramda yapılamaz.

Yıllık İzin Kullanımı:

Yıllık izinle birlikte 9 günlük bir tatil mümkün olabilir. İşçi ile işveren anlaşırsa, yıllık izinler bölünerek kullanılabilir ve bu sayede işçiler bayram tatilinde 9 gün izin yapabilirler. Yıllık izin süresinden ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri sayılmaz.

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Süreleri:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: 1,5 gün
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 1 gün
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü: 1 gün
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı: 1 gün
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 1 gün
30 Ağustos Zafer Bayramı: 1 gün
Ramazan Bayramı: 3,5 gün
Kurban Bayramı: 4,5 gün
Yılbaşı Tatili: 1 gün